Premiér Sobotka: ČR bude i nadále ctít své závazky vůči NATO

10.04.2014 16:00

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes, 10. dubna 2014, přijal v prostorách Strakovy akademie generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena.

Premiér Sobotka: ČR bude i nadále ctít své závazky vůči NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Na společném jednání si připomněli důležité momenty jeho působení v čele Severoatlatické aliance, bilancovali členství České republiky v NATO a projednali i aktuální bezpečnostní otázky.

Premiér Bohuslav Sobotka ubezpečil generálního tajemníka Rasmussena, že Česká republika bude i nadále ctít své závazky vyplývající ze členství v NATO. Zároveň zdůraznil, že nová vláda přikládá velký význam tomu, aby Česká republika zůstala zodpovědným a důvěryhodným spojencem, a vnímá nutnost stabilizace výdajů na ozbrojené síly jako jednu ze svých priorit.

V rámci společného bilancování členství České republiky v NATO poděkoval generální tajemník Rasmussenem za skvělou práci českých jednotek na zahraničních misích například v Kosovu či Afghánistánu.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka společně s generálním tajemníkem NATO Rasmussenem projednali aktuální složitou situaci na Ukrajině a nelegitimní postup Ruska v této záležitosti. Premiér Sobotka zdůraznil, že Česká republika podporuje územní celistvost a nezávislost Ukrajiny a je připravena se na posilování vztahů NATO s Ukrajinou podílet.

Za důležité téma pro připravovaný summit NATO ve Walesu považuje česká vláda budoucí rozvoj Aliance po ukončení mise v Afghánistánu, která byla pro aktivity NATO v posledních letech do velké míry určující, ale také kontext aktuálního dění na Ukrajině. Tématem summitu budou i s ohledem na tuto situaci konkrétní kroky směřující k posílení kolektivní obrany. Podle kabinetu účast České republiky na summitu jasně potvrdí pevný závazek severoamerických spojenců k bezpečnosti Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce