Premiér Sobotka: Ministr zahraničí by měl do konce roku předložit vládě zákon o zahraniční službě

16.11.2016 8:36

V úterý 15. listopadu 2016 se premiér Bohuslav Sobotka v rámci bilančních rozhovorů se členy vlády setkal s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem. Tématem jejich jednání byla koordinace zahraniční politiky a priority Ministerstva zahraničních věcí pro příští období.

Premiér Sobotka: Ministr zahraničí by měl do konce roku předložit vládě zákon o zahraniční službě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Rád bych ocenil, že Česká republika má aktivní zahraniční politiku, jejíž součástí je vybudování velmi dobrých vztahů s našimi sousedy, což je důležité jak z hlediska bezpečnosti, tak naší schopnosti obchodovat,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Vyzdvihl také, že se České republice daří ovlivňovat rozhodování na půdě Evropské unie. Reálně k tomu pomáhá Visegrádská skupina, které ČR do konce června letošního roku předsedala. Během našeho předsednictví se podařilo V4 výrazně zviditelnit a zvedla se její autorita v rámci EU.

Důležitým bodem zahraniční politiky je uzavření strategických partnerství a strategické spolupráce. Tyto vztahy jsou aktuálně uzavřené s Německem, USA, Francií, Čínou a Jižní Koreou.

Ministerstvo zahraničí podle premiéra Sobotky napomáhá také udržení soudržnosti Evropské unie, aby nedošlo k jejímu rozdělení na západ a východ. Česká diplomacie v tomto směru zaznamenala za poslední tři roky významné úspěchy.

Za dobu působení Sobotkovy vlády se podařilo překovat rozpory mezi Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstvem průmyslu a obchodu, které zde panovaly u předchozích vlád v oblasti podpory exportu do zahraničí. Výsledkem je významný ekonomický přínos.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka ocenil, že Česká republika je velmi aktivní v rozvojové a humanitární pomoci. Ukázalo se to mimo jiné i při řešení uprchlické krize.

Priority pro Ministerstvo zahraničních věcí pro následující rok:

1. Zákon o zahraniční službě, který by měl být do konce roku předložen na vládě.

2. Přispívat k bezpečnosti České republiky, tedy podílet se na aktivním formování evropské obranné politiky a přispívat k řešení migrační krize.

3. Česká republika musí nadále zůstat aktivní v oblasti humanitární pomoci.

V dalších bilančních schůzkách bude premiér Sobotka pokračovat příští týden. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…