Premiér Sobotka: Pokud by přišla na jaře letošního roku další migrační vlna, tak...

14.02.2016 14:04

Premiéři zemí Visegrádské skupiny projednají s Makedonií a Bulharskem společný postup při migrační krizi. O řešení migrace bude premiér Sobotka jednat i s ministrem zahraničí Řecka a předsedou Evropské rady Tuskem.

Premiér Sobotka: Pokud by přišla na jaře letošního roku další migrační vlna, tak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

V pondělí 15. února 2016 se uskuteční mimořádný summit předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny, který svolal premiér Bohuslav Sobotka. Na jeho pozvání se vrcholného jednání zúčastní také prezident Makedonské republiky Ďorge Ivanov a premiér Bulharské republiky Bojko Borisov.

V první části summitu si premiéři ČR Bohuslav Sobotka, premiérka Polska Beata Szydlová, premiér Maďarska Viktor Orbán a premiér Slovenska Robert Fico společně připomenou 25. výročí zahájení Visegrádské spolupráce, které připadá právě na 15. února 2016.

Ke vzniku Visegrádu došlo 15. února 1991 v maďarském Visegrádu za účasti Václava Havla, prezidenta České a Slovenské federativní republiky, Lecha Wałęsy, prezidenta Polska, a Józsefa Antalla, předsedy vlády Maďarska.

Druhá část summitu za účasti makedonského prezidenta a bulharského premiéra se bude věnovat migraci, prohloubení spolupráce V4 se zeměmi Balkánu a dalším možnostem pomoci s ochranou hranic těm státům, které jsou nyní nejvíce postiženy migračním tlakem.

„Prioritou visegrádského regionu zůstává naplnění Akčního plánu EU-Turecko, jehož dosavadní výsledky nejsou uspokojivé. Stejně tak je důležité, aby Řecko plnilo své povinnosti, které vyplývají z jeho členství v Schengenském prostoru. Pokud by přišla na jaře letošního roku další migrační vlna, musíme být připraveni pomoci s ochranou hranic jak Řecku, tak i Makedonii, Bulharsku a dalším zemím na balkánské cestě. Cílem druhé části mimořádného summitu je proto potvrzení odhodlání V4, udělat vše pro to, aby se příliv nelegálních migrantů do EU výrazně snížil a Evropa znovu získala schopnost regulovat migraci na své vnější hranici,“ uvedl premiér Sobotka.

Hned následující den, v úterý 16. února bude v Praze o postupu při řešení migrační krize jednat premiér Sobotka i s řeckým ministrem zahraničí Nikosem Kotziasem a následně s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Součástí pražského jednání s Donaldem Tuskem bude i český postoj k navržené dohodě s Velkou Británií a příprava jednání Evropské rady, které se premiér Sobotka zúčastní v Bruselu ve dnech 18 a 19. února. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…