Premiér Sobotka: Předpokládám, že sankce vůči Rusku budou prodlouženy

25.03.2015 10:23

V úterý 24. března 2015 se v pražském Eurostars Thalia Hotel uskutečnil oběd předsedy vlády s velvyslanci Evropské unie. Zúčastnili se ho zástupci zhruba tří desítek zemí a také Zastoupení Evropské komise v České republice. Premiér Sobotka uvedl, že pro Českou republiku je členství v Evropské unii klíčové a chce být nadále pro ostatní země aktivním partnerem, fungující EU je zárukou bezpečnostní, energetické i hospodářské stability Evropy. Projev premiéra Bohuslava Sobotky u příležitosti oběda s velvyslanci zemí EU:

Premiér Sobotka: Předpokládám, že sankce vůči Rusku budou prodlouženy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Přeji hezký den dámy a pánové, vážené excelence,

jsem velmi rád, že se mohu opět po čase zúčastnit tradičního oběda s velvyslanci zemí Evropské unie. Dovolte mi několik poznámek na úvod našeho setkání a pak jsem samozřejmě připraven reagovat na vaše otázky.

Jsem rád, že se nám podařilo v rámci nové české vlády vrátit do České republiky stabilitu a vrátit jí také proevropskou orientaci. Jsme přesvědčeni o tom, že fungující a jednotná Evropská unie je zárukou bezpečnostní, energetické i hospodářské stability Evropy. Jsem také rád, že tato aktivita vlády má pozitivní vliv na české veřejné mínění, protože v naší zemi se výrazně zvýšila podpora členství v Evropské unii.

Jako předseda vlády jsem se snažil výrazně zvýšit kontakty ať už s ostatními členskými státy, nebo také s nejvyššími představiteli Evropské unie, a přirozeně se snažíme aktivně zapojovat do všech diskuzí, které se týkají dalšího pokračování evropské integrace. Na posledním jednání Evropské rady jsme podpořili vznik energetické unie a jsem rád, že tento projekt má v Evropě širokou podporu. Otázku energetické unie pokládáme za tolik důležitou, že bychom z ní rádi učinili i jednu z priorit českého předsednictví Visegrádské čtyřky, které začne v červenci letošního roku. Nadále platí, že Visegrádskou skupinu pokládáme za prioritní formát regionální spolupráce, na kterém chce Česká republika i v budoucnu velmi aktivně spolupracovat.

Pokud jde o další kroky v rámci Evropské unie, tak je pro nás velmi důležité odstranění překážek fungování vnitřního trhu. Chceme aktivně podpořit všechna opatření, která vedou k ekonomickému růstu a ke snižování nezaměstnanosti. Klíčová jsou pro nás prorůstová opatření v kombinaci s cílenými strukturálními reformami a budování evropské dopravní, energetické a digitální infrastruktury. Pokud jde o výzvy v bezpečnostní oblasti, tak jsem uvítal závěr Evropské rady, která propojila sankce vůči Rusku s plněním Minských dohod. Předpokládám tedy, že sankce vůči Rusku budou ze strany Evropské unie v následujících měsících prodlouženy až do konce letošního roku v návaznosti na to, že implementace Minských dohod bude záležitostí celého letošního roku. Za klíčové pokládám to, aby Evropská unie v budoucnu pokračovala ve vztahu k ukrajinské krizi jednotným způsobem.

Dámy a pánové, pokud mám shrnout výzvy, které jsou podle mého názoru v rámci Evropy před námi, pak je to nepochybně otázka toho, abychom nedopustili zhoršení politické, ekonomické a bezpečnostní situace, abychom nedopustili nástup extremistických a protisystémových sil v Evropské unii a také nedopustili rozložení eurozóny. Je důležité, abychom zvýšili energetickou soběstačnost našich zemí a pokračovali v integraci Evropské unie tak, aby Evropská unie byla silným a důvěryhodným partnerem. Myslím, že je také důležité, aby byla ještě v letošním roce ukončena jednání o smlouvě o volném obchodu mezi Evropou a Spojenými státy. A přirozeně důležitou výzvou je také boj proti terorismu a další posilování bezpečnosti.

Předpokládám, že Česká republika bude i nadále aktivním a čitelným členem Evropské unie, který se bude na nalézání řešení těchto výzev aktivně podílet. Chtěl bych na závěr svého vystoupení poděkovat za spolupráci v uplynulých čtrnácti měsících a těším se přirozeně jak na posilování našich bilaterálních vztahů, tak i naši spolupráci v rámci Evropské unie. Děkuji. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohuslav Sobotka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…