Premiér Sobotka: V EU musí být jedna kvalita potravin pro všechny, a to ta nejvyšší

29.09.2017 15:09

V pátek 13. října 2017 zahájí předseda vlády Bohuslav Sobotka společně se slovenským předsedou vlády spotřebitelský summit v Bratislavě. Setkání bude zaměřeno na boj s dvojí kvalitou potravin v rámci Evropy.

Premiér Sobotka: V EU musí být jedna kvalita potravin pro všechny, a to ta nejvyšší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Hosty summitu budou také eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová, komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis a zástupci sdružení spotřebitelů i výrobců.

„Na problém dvojí kvality potravin dlouhodobě upozorňujeme. V EU musí být jedna kvalita potravin pro všechny, a to ta nejvyšší. Příslib Jean-Claude Junckera a poslední kroky Evropské komise ukazují, že tlak V4 se vyplatil. Věřím, že summit v Bratislavě povede k důslednější ochraně spotřebitelů,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.  

Premiér Bohuslav Sobotka požádal v roce 2015 Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zemědělství, aby toto téma vznesly na jednání rady EU a obrátily se s žádostí o součinnost na Evropskou komisi. V květnu 2016 na to ČR upozornila i v rámci zasedání Rady pro zemědělství a rybářství a v červnu 2016 byly Evropské komisi zaslány podklady včetně testu Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, který rozdíly v obsahu potravin prokázal. Další test, který výsledky prvního průzkumu potvrdil, nechalo zpracovat Ministerstvo zemědělství v letošním roce. Tématem se zabývali také předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny na mimořádném summitu ve Varšavě 2. března 2017, kde se shodli na důrazném postupu proti dvojí kvalitě. Další kroky vlády v oblasti dvojí kvality potravin naleznete ZDE.

Další informace o summitu naleznete ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.