Premiér Sobotka s Kolumbijci projednal obranu, obchod i znovuotevření zastupitelství v Bogotě

10.06.2015 21:52

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve středu 10. června 2015 setkal v Bruselu v rámci summitu EU–CELAC se zástupci Společenství latinskoamerických a karibských států. Hlavním tématem červnového summitu je „Formování společné budoucnosti: práce pro prosperující, soudržnou a udržitelnou společnost pro naše obyvatele“.

Premiér Sobotka s Kolumbijci projednal obranu, obchod i znovuotevření zastupitelství v Bogotě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

V rámci summitu diskutovali představitelé jednotlivých států především o větším sblížení zemí v oblasti globálních otázek a prohloubení regionální a ekonomické spolupráce. Česká republika má s řadou států Společenství dlouhodobě stabilní a úspěšné partnerské vztahy.

V rámci summitu se premiér Bohuslav Sobotka setkal například s prezidentem Kolumbijské republiky Juanem Manuelem Santosem. Tématy schůzky bylo zhodnocení spolupráce obou zemí a její další úspěšné rozvíjení, znovuotevření zastupitelského úřadu ČR v Bogotě, posílení obchodních vztahů a spolupráce v oblasti obranného průmyslu, energetiky, dopravní infrastruktury, strojírenství, školství a cestovního ruchu.

Na okraj summitu se premiér Sobotka během zítřejšího dne setká také s komisařkou pro regionální rozvoj Corinou Cretu, se kterou uzavře proces úspěšného schválení českých operačních programů v hodnotě více než 600 mld. Kč. Dojde tak k završení procesu úspěšného vyjednávání české vlády s Evropskou komisí. Česká republika má v tuto chvíli schválenu většinu operačních programů. Je tedy možné se zapojit do čerpání evropských fondů a vypsat první výzvy, k čemuž už došlo už 1. června 2015 u Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Výzvy u dalších operačních programů budou brzy následovat.

Evropské strukturální a investiční fondy jsou jednou z klíčových priorit vlády České republiky. Hrají nezastupitelnou roli při podpoře hospodářského růstu a tvorbě nových pracovních míst. Vláda v současné době vyvíjí maximální úsilí, aby bylo dočerpáno a efektivně využito maximum prostředků z právě končícího programového období 2007–2013.

Slavnostní ceremonie podpisu českých operačních programů se zúčastní také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…