Prezident Zeman: Byl bych rád, kdyby se vytvořil systém péče o sportovní legendy

01.10.2018 9:47

Projev prezidenta republiky při slavnostním obědě „100 let českého sportu“

Prezident Zeman: Byl bych rád, kdyby se vytvořil systém péče o sportovní legendy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane ministře, milý Mirku, dámy a pánové,

byl jsem požádán o přibližně dvouhodinový projev, protože v kratší době, než jsou dvě hodiny, nelze dostatečně vyjádřit úctu k legendám českého sportu. Nicméně, bylo by příliš zjednodušující, abych pouze opakoval byť pravdivé fráze o tom, že naši sportovci, jak už říkal Mirek Jansta, reprezentují náš stát, daleko lépe než my, politici. Je to pravda, nicméně je to málo.

Chtěl bych upoutat vaši pozornost na jedno téma, které při mém setkání se sportovci obvykle zapadá a zapadá i při diskuzích s funkcionáři nejrůznějších sportovních organizací. Je to osud těch legend českého sportu, které už přestaly vykonávat svoji aktivní činnost, a ne vždy se jim dostává zaslouženého uznání. Takový drastický příklad, o kterém vím, je skifař Kozák, který byl velmi úspěšný olympionik a skončil jako bezdomovec. Namítali mi, že si tento osud vybral sám, což je částečně, ale jenom částečně pravda, protože do značné míry ho k tomu dohnaly podmínky, ve kterých žil. Já bych si proto velice přál, abychom nezapomínali na naše skvělé sportovce v době, kdy tito lidé odcházejí buď skokem, nebo po etapách na zasloužený odpočinek, kdy bulvární novináři jim nejdříve lízali paty a v okamžiku, kdy už nezaplňují titulky těchto bulvárních novin, na ně najednou zapomenou. Byl bych rád, kdyby se tedy vytvořil systém péče o sportovní legendy, aby nikdo nebyl zapomenut.

Kromě tohoto přání jsem si teď uvědomil, že jsem ve svém projevu ještě nikoho neurazil, což je u mě atypické, takže dovolte, abych to rychle napravil. Milý Mirku, milý pane ministře, jestliže sportovci budou dělat takové pitomosti, jako je pokus změnit českou národní hymnu, nebudu je mít rád.

Všechno nejlepší a hodně zdraví.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 28. září 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…