Prezident Zeman: Co je to za rodiny, které nedávají svým dětem najíst?

01.09.2021 13:00

Projev prezidenta republiky při zahájení nového školního roku

Prezident Zeman: Co je to za rodiny, které nedávají svým dětem najíst?
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Vážená paní ředitelko,

děkuji za pozvání do Vaší školy, které moje paní i já jsme velmi rádi přijali, protože o této škole jsme už mnoho četli, a musím dodat, že jenom to nejlepší.

Dámy a pánové, milé děti, občas prezidenti, když někam přijedou a zahajují školní rok, tak se omezí na výroky typu, dobře se učte, poslouchejte svoje učitele, ale já budu mluvit o něčem jiném. V materiálech, které mi paní ředitelka předala, jsem se mimo jiné dověděl o dvou dívkách, které zkolabovaly hlady, a pak jsem se také dočetl o chlapci, který v pátek snědl 15 knedlíků, a když mu říkali, že ho bude bolet břicho, tak odpověděl, že příště bude jíst až v pondělí. Já se samozřejmě ptám, co je to za rodiny, které nedávají svým dětem najíst. Velmi bych si přál, aby existovala přátelská spolupráce mezi rodinou a školou, ale jsou případy, a já jsem vám teď dva uvedl, kdy je nutný zásah. Zásah na ochranu našich dětí, aby tyto děti nehladověly, aby je rodiče skutečně posílali do školy a aby ve svých rodinách byly v pohodě a nikoli v nepříjemném prostředí. Proto jsem nedávno podepsal i návrh zákona, který omezuje sociální dávky v případě, když rodiče těmto požadavkům nevyhoví.

Teď k něčemu veselejšímu. Chtěl bych se obrátit na prvňáčky, protože ty tato tematika příliš nezajímá a kromě toho vypadají, že hlad nemají. Těm bych chtěl popřát dvě věci. Aby je škola bavila. Veliký učitel národů Jan Ámos Komenský mluvil o škole hrou. Vy jste si teď hráli a čekáte, jestli vás škola této možnosti zbaví, ale ve skutečnosti by vám škola mohla nabídnout i jiné formy her, než které jste měli doma. Druhá věc, kterou bych vám chtěl popřát, milí prvňáčči, najděte si kamarády. Kamarády, se kterými možná budete soutěžit, ale kteří vám také občas pomůžou, a takový kamarád, to je pravý poklad. Budete dlouho vzpomínat, když jste šli poprvé do školy, že jste se setkali s těmi dětmi, které vás často doprovázely i celý, ne-li zbytek života, tak podstatnou část života.

Takže, na závěr, co vám popřát? Úsměv, radost ze života, hodně toho jídla, kamarády a mít pocit úspěchu na základě soutěže ve škole, soutěže, která vás bude bavit.

Všechno nejlepší a mějte se krásně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…