Prezident Zeman: Je dobré, aby podniky byly ve vlastnictví domácího kapitálu, pokud to jde

15.05.2018 14:10

Projev prezidenta republiky na setkání se zastupiteli a starosty Moravskoslezského kraje

Prezident Zeman: Je dobré, aby podniky byly ve vlastnictví domácího kapitálu, pokud to jde
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, vážení členové krajského zastupitelstva, vážené paní starostky, vážení páni starostové, dámy a pánové,

jsem velice rád, že jsem opět v Moravskoslezském kraji. Já jsem tento kraj projel několikrát. Ano, jako prezident za posledních pět let každý rok, ale nezapomeňte, že já jsem tady s autobusem Zemák dělal volební kampaň už v roce 96, poté opět v roce 98. Takže není vesnice, kterou bych tady neznal, nehledě na město.

Velice mě potěšilo, že právě tento kraj byl tím, který v pomyslné soutěži o tom, kde dostanu nejvíce procent ve druhém kole prezidentské volby, těsně zvítězil nad Ústeckým krajem a třetí kraj je kraj Olomoucký. A protože svoji návštěvu chápu tak trochu i jako poděkování, tak se teď podívám do Jakartovic, kde bylo sedmdesát šest procent, do Orlové zítra a Karviné, kde bylo sedmdesát pět procent, a ve čtvrtek skončím ve Slezských Pavlovicích, kde bylo krásných osmdesát devět procent. Jen tak dál.

V každém případě tady nejsem jenom proto, abych poděkoval, ale také proto, abych se snažil v rozsahu svých prezidentských kompetencí, a možná trochu víc, tomuto regionu pomoci. I když uznávám, že na rozdíl od premiéra, jímž jsem také byl, nemohu rozdávat plnými hrstmi různé dotace na různé investice.

Nuže, pokud jde o téma, o němž už mluvil pan rektor, připojuji se k těm, kdo by chtěli vytvořit tady v tomto kraji jakýsi průmyslový holding. Nechci teď brát firemní logo pana Křetínského, ale v každém případě si myslím, že by do tohoto holdingu patřily Třinecké železárny, kam spolu jedeme, a já stejně tak jako Andrej Babiš na ně budu apelovat, aby se pokusily koupit ArcelorMittal, protože je dobré, aby podniky v této oblasti byly pokud možno ve vlastnictví domácího kapitálu, pokud to jde.

Pokud jde o Vítkovice, tak nedávno jsem se na Hradě setkal s panem Strnadem. Jsem velmi rád, že vstoupil padesátiprocentním podílem do Vítkovic. Pevně doufám, že se dostanou z některých insolvenčních problémů. Ne všechny jejich části jsou v krizi, například Lahvárna velmi dobře funguje, ale na druhé straně, když se zaměříte místo vodních hřídelů a tlakových lahví na elektrárny, kde nemáte žádné zkušenosti, a ještě je provozujete v Turecku, a ještě u dolu, jehož uhlí se nehodí do kotlů té elektrárny, tak pak se nelze divit, že dochází k ekonomickým problémům. Ale přejme si, aby tyto problémy časem zmizely. Jan Světlík odvedl obrovskou práci, a kdyby nic jiného, zůstane za ním krásné multifunkční kongresové centrum z bývalého plynojemu.

A poslední bod, který bych rád zmínil, je OKD. Znáte můj názor na Zdeňka Bakalu. Je to v podstatě souvislá řada urážek na cti, ale myslím si, že ty urážky na cti jsou hluboce odůvodněné, a protože vy to víte přinejmenším stejně tak dobře jako já, tak se nemůžete divit ani tomu, že jsem zamontoval Zdeňka Bakalu do svého inauguračního projevu, a to v kontextu značně, značně nelichotivém. Souhlasím s panem rektorem, že jámy, jako je důl armády nebo důl ČSM, mohou prosperovat i po roce 2023 už proto, že výrazně téměř skokově vzrostly ceny jak energetického tak koksovatelného uhlí. Ten třímiliardový zisk je mimo jiné i způsoben tímto faktorem, nehledě na to, že teď už snad nemá z OKD nikdo možnost vysávat peníze v celkové výši, která se odhaduje na sto miliard korun. Kdyby tyto peníze v OKD zůstaly, tak dnes neřešíme problémy jejího zániku nebo omezení.

Takže chtěl bych blahopřát Moravskoslezskému kraji k dobrému hospodaření, které se projevuje tím, že minulý rok měl přebytek ve výši více než jedna miliarda korun. Chtěl bych současně upozornit na to, že je důležité ne jenom mít přebytek, ale také investovat, protože bez investic se budoucích přebytků už dosáhnout nedá. Těším se na to, že s panem hejtmanem navštívíme některá místa, z nichž upřímně řečeno Karviná je stále ještě tím, čím byl Moravskoslezský kraj jako celek zhruba před deseti lety. To znamená místem s výraznou nezaměstnaností, která překračovala více než deset procent. Teď Karviná jako město má devět procent, jako kraj má sedm procent, kraj jako celek má pět celých jedna, takže zaplať pán bůh, toho hlavního problému jsme se zbavili. A teď jde o to, pomáhat všude, kde můžeme, aby se lidem v tomto kraji žilo o něco lépe. A i když pravomoci prezidenta jsou omezené, tak jako poděkování za pomoc voličů v prezidentské volbě se zavazuji, že vždy a rád sem přijedu a formou doporučení, formou rady ministrům, které si může prezident povolávat, formou dobrozdání a podobně se budu snažit přispět svým dílem k tomu, aby v tomto kraji bylo možné někomu a něčemu pomoci.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, Ostrava, 15. května 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů