Prezident Zeman: Jestliže někdo adoruje válečného zločince a masového vraha z období druhé světové války, stává se objektivně neonacistou

13.06.2016 17:52

Kompletní přepis projevu prezidenta republiky při pietním aktu v Lidicích.

Prezident Zeman: Jestliže někdo adoruje válečného zločince a masového vraha z období druhé světové války, stává se objektivně neonacistou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážená paní starostko, vážený pane řediteli památníku Lidice a Ležáky, vážení ústavní činitelé, excelence, dámy a pánové.

Setkáváme se v Lidicích pravidelně, abychom samozřejmě uctili památku lidí, kteří zde zahynuli, a někdy se stává, že opakujeme stále tatáž slova, slova úcty vůči umučeným, a zapomínáme při tom na to, že tato památka by nás měla i varovat. 

Před třemi lety jsem v inauguračním projevu upozornil na tři nebezpečí, která podle mého názoru ohrožují českou společnost. Byly to ekonomické mafie, mediální manipulace a neonacismus. Tehdy, před třemi lety, se možná zdálo, že zveličuji toto třetí nebezpečí. Vím, že je snadné dávat nálepky a že je obtížné zdůvodňovat existenci neonacismu na našem území bez nálepkování, a proto se o to právě dnes a právě na půdě Lidic pokusím.  

Dovolte mi, abych začal u našich sousedů. Nedávno poslanci Kotlebovy strany ve slovenském parlamentu ozdobili svůj šat černými stužkami na památku masového vraha a válečného zločince Jozefa Tisa. Téhož Tisa, který nechal deportovat do Německa, do plynových komor, padesát tisíc slovenských židů. A ještě za to zaplatil. Téhož Tisa, který vyhlásil válku všem spojencům a poslal rychlou divizi na východní frontu. Téhož Tisa, který v Banské Bystrici dekoroval esesácké hrdlořezy, kteří vyvraždili řadu slovenských obcí stejně tak, jako byly vyvražděny Lidice. 

Jestliže někdo adoruje válečného zločince a masového vraha z období druhé světové války, stává se objektivně neonacistou, a vy byste mi mohli říci, co je Vám do Slovenska, tady se to nemůže stát. Proto bych chtěl upozornit, že v Kotlebově straně v parlamentních volbách aktivně pomáhali představitelé Dělnické strany sociální spravedlnosti v čele s jejím předsedou. Jinými slovy, ten, kdo aktivně podporuje neonacismus, byť v sousední zemi, je objektivně sám neonacistou. Tato strana byla již jednou zakázána, ale zákazy nic nevyřeší, strana se přejmenuje a působí dál pod jiným jménem. 

Slibme si proto právě zde na půdě Lidic, že nebudeme jenom vzpomínat na minulost, protože to je málo, že budeme aktivně působit proti těm, kdo na našem území začínají opět aktivně šířit pod nejrůznějšími záminkami neonacismus, který byl založen na rasové nenávisti, ale také na víře v jedinou poznanou pravdu, v odmítání plurality názorů, který navlékal občany do fyzické i názorové uniformy a který nenápadně opět ohrožuje naší společnost a těží někdy i z váhavosti demokratických politiků neschopných postavit se čelem některým aktuálním problémům. 

Slibme si to, protože jedině tím uchováme památku lidické tragédie živou. 

Děkuji vám za vaši pozornost.          

Miloš Zeman, prezident republiky, Lidice, 11. června 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…