Prezident Zeman: Již nikdy nepojedu do Bělověžského pralesa, ale vždy se budu s láskou vracet do Lánské obory

19.11.2018 19:42

Projev na křtu knihy „Lánská obora v proměnách času“ na zámku v Lánech

Prezident Zeman: Již nikdy nepojedu do Bělověžského pralesa, ale vždy se budu s láskou vracet do Lánské obory
Foto: screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Můj dnešní program na zámku v Lánech pokračoval velmi milou a příjemnou akcí, kterou byl křest knihy „Lánská obora v proměnách času“.

Při příležitosti představení této krásné publikace jsem uvedl:

Vážený pane řediteli, dámy a pánové,

přečetl jsem si knihu o Lánské oboře a protože je krásná, tak ji budu číst podruhé, a to o Vánocích, protože nikdy jindy na to není čas. Je málo knih, které si zaslouží, aby je člověk četl dvakrát. Já mám s Lánskou oborou svoje krásné zkušenosti už šestý rok. Zaprvé na chatě v Luhu pravidelně každý měsíc zasedá můj expertní tým. Zrovna teď v neděli tam s ním byl pan ministr obrany. Ale zejména jsem si vybral nádherné místo, které se jmenuje Prezidentská vyhlídka, samozřejmě ne kvůli mně, pane řediteli, ale patrně kvůli Tomáši Masarykovi, i když ten termín Prezidentská vyhlídka použil kancléř Přemysl Šámal, ale předpokládám, že to mělo vztah právě k T. G. M. Nicméně, aby to nebylo tak konvenční, frázovité a ploché, dovolte mi vyznání lásky k Lánské oboře trochu jiným způsobem.

Nedávno jsem byl na oficiální návštěvě v Polsku a četl jsem o Bělověžském pralese, tak jsem si vyžádal, že tam chceme jet. Dali nám dvě helikoptéry, protože je to daleko, odletěli jsme tam, a bylo to jedno z nejhlubších zklamání mého života. Možná, že ten prales je veliký, to nepopírám, on tam dokonce car měl nějaké sídlo, nějaký lovecký zámeček, já nevím co všechno. Vedla tam dokonce i železnice, což zaplať pánbůh do Lánské obory nevede. Mají tam pár zubrů. Když to srovnáte s těmi nádhernými stády zvěře, Jelen evropský, Jelen sika, mufloni, daňci, černá zvěř, vidíte jak to všechno znám. Doufám, že jsem na nic nezapomněl, i když nad chatou v Luhu má noru jezevec, což je moje erbovní zvíře. Nicméně, kromě těch pár zubrů, což mě ani tak moc nezajímalo, nebudu Vás pane řediteli nutit, abyste instaloval zubry v Lánské oboře, tak tam nebylo nic. Tam byly hubené kmínky stromů, kterým mohlo být tak padesát let, ne víc. Tak nám tam ředitel toho Bělověžského pralesa ukazoval hrdě ten les. A já jsem mlčel, protože chválit jsem nemohl, kritizovat jsem nechtěl. Ale vy všichni znáte Lánskou oboru. Prakticky každý jednotlivý strom je památník. To není jen novodobý strom, o kterém se pořád mluví i tady v té publikaci, to je každý strom, ať je živý a zdravý nebo ať už je z něj jenom pouhý pahýl, ale je to památník, památník starých časů a když tudy projíždíte, tak já si vzpomenu na Tolkiena a na jeho Kouzelný les. Četli jste to někdo? Předpokládám, že někteří z Vás asi ano. A to jsou tajemné stromy, stromy které málem s vámi mluví. Tak bych chtěl skončit svoje laudátio nejenom této knihy, ale celé Lánské obory konstatováním, již nikdy nepojedu do Bělověžského pralesa, ale vždy se budu s láskou vracet do Lánské obory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…