Prezident Zeman: Kotlíkové dotace jsou v Moravskoslezském kraji téměř požehnáním

08.09.2017 21:23

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k ukončení návštěvy Moravskoslezského kraje

Prezident Zeman: Kotlíkové dotace jsou v Moravskoslezském kraji téměř požehnáním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

především bych chtěl poděkovat panu hejtmanovi a jeho týmu za skvělou organizaci mé třídenní návštěvy Moravskoslezského kraje. Neříkám to jako zdvořilost, protože víte, že si rád občas postěžuji, když něco nefunguje, ale v tomto případě fungovalo všechno.

Pan hejtman už udělal velmi zajímavý přehled, zapomněl na jednu společnost, jmenuje se TEMEX. To byla Ostrava, ale víte, co je na té společnosti zajímavé? A s tím jsem se v životě ještě nesetkal. To totiž byla společnost, která vyrábí prototypy, která vyrábí stroje o jednom kusu a nemá sériovou výrobu. A je velmi úspěšná a v podstatě každý zaměstnanec této společnosti, jak nám řekl její ředitel, je svým způsobem vývojář. Já jsem se s tímto jevem setkal poprvé. Odnaučil jsem se věřit, že když nevyrábím velké série, nejsem úspěšný, protože tady je protipříklad. Ale zdá se, že se to asi kompenzuje tím, že se prodávají patentová práva, případně licence, nebo něco jiného, protože jinak by to asi opravdu bylo neefektivní. Takže toto byl první zajímavý zážitek z Moravskoslezského kraje.

Druhý takový zajímavý zážitek, o němž pan hejtman už mluvil, byly kotlíkové dotace. Jednak musím samozřejmě ocenit, že tady nejsou ty fronty a přespávání ve spacácích jako jinde, ale ještě zajímavější je to, že Moravskoslezský kraj je pověstný smogovým ovzduším a že dlouhá léta panovala diskuze o tom, co to vlastně způsobuje. Jedna strana tvrdila, že jsou to ocelárny nebo hutě, jako je třeba ArcelorMittal, druhá strana argumentovala, že minimálně polovina znečištění je z lokálních topenišť.

A já, který jsem v tomto kraji po mnohokráte, znám velmi dobře fenomén „raketa". Pokud se domníváte, že je to kosmický dopravní prostředek, jste na omylu. Raketa je pet láhev naplněná vyjetým olejem a pilinami. Pokud jde o kvalitu vyjetého oleje, jsou dva typy rakety, v jednom je to fritovací olej, v druhém je to motorový olej. Strašně to smrdí, strašně to čoudí a většinou se to pálí až v noci, aby to nikdo neviděl. No a pro mě jsou tedy kotlíkové dotace právě v tomto kraji téměř požehnáním a jsem velmi rád, jak mě pan hejtman informoval, že na to má kraj asi osm set, devět set milionů korun, což je velmi příjemná a přátelská částka. Takže to je druhý zážitek.

Samozřejmě pro mě je vždy nejsilnější zážitek setkání s občany, kterému vždy předchází setkání se zastupiteli daného města. Jsem rád, že ve městech jsme vždy přesáhli hranici tisíce návštěvníků, a to i tehdy, když pršelo, anebo když byla pracovní doba, a chtěl bych jim za to poděkovat. Chtěl bych poděkovat i za velmi přátelskou atmosféru, které si vážím.

Ta témata, ale já předpokládám, že jste tam většinou byli, byla různorodá. Samozřejmě, že neustále se opakuje téma migrace i témata další. Pan hejtman už zde mluvil o zneužívání sociálních dávek, to je také velmi frekventované téma, no a pak jsou samozřejmě i témata, která se týkají například dopravní infrastruktury a podobně.

Takže končím tím, že mám radost z této návštěvy, že mě potěšila a že mě potěšili lidé, kteří v Moravskoslezském kraji žijí.

Děkuji vám za pozornost. 

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…