Prezident Zeman: Nikdo nemá tak velký potenciál voličů, jako právě sociální demokracie

01.03.2019 16:47

Projev prezidenta republiky na 41. sjezdu ČSSD

Prezident Zeman: Nikdo nemá tak velký potenciál voličů, jako právě sociální demokracie
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vystoupení prezidenta Zemana na sjezdu ČSSD

Vážený příteli předsedo, milé přítelkyně, vážení přátelé,

děkuji za pozvání na váš sjezd. Když jsme se viděli naposledy, tady na Střelnici, doporučoval jsem vám spolupráci s hnutím ANO. Vím, že toto doporučení tehdy do jisté míry rozdělilo sociální demokracii, a jsem rád, že jste se v referendu zeptali členské základny, co si o tom myslí. A jsem samozřejmě také rád, že členská základna poměrně výrazným rozdílem doporučila, aby se sociální demokracie podílela na vládě a nebyla v pohodlné opozici. Vzpomeňte si, jak jsem vám citoval Rudolfa Bechyně, suchá je skýva opozice.

Myslím si, že jste zaznamenali už první úspěchy díky činnosti ve vládě. Jako příklad bych uvedl zrušení karenční doby. A nenechte se mást nejrůznějšími průzkumy veřejného mínění, které Vám dávají od pěti do dvanácti procent. Stejně jako pohrdám novináři, pohrdám i výzkumníky veřejného mínění a říkám jim obchodníci s deštěm, případně obchodníci s teplou vodou, protože jejich výzkumy se ne jenom liší mezi sebou, ale především se razantně liší oproti reálným volebním výsledkům.

Milí přátelé, každý host má přinést nějaký dárek, když někam přichází, proto jsem se rozhodl, že v blížících se volbách do Evropského parlamentu budu volit sociální demokracii. Prosím, abyste tento drobný dárek přijali s takovým přátelstvím, s jakým ho dávám. Takže jeden hlas máte, a když přesvědčím svoji ženu, budete mít dokonce dva. A teď už zbývá úplná maličkost, to jest získat alespoň několik set tisíc dalších hlasů, aby sociální demokracie zaujala důstojné místo, neboť by bylo zahanbující pro nejstarší českou politickou stranu, aby ji předstihly strany, které se teprve etablují na české politické scéně, například Piráti.

Protože v tomto roce slavím třicet let svého působení v politice, a snad jsem se v této době a za tuto dobu i něco naučil, takže občas rozdávám nevyžádané rady, které moji posluchači trpělivě a s úsměvem vyslechnou. Dovolte mi, abych po tomto oznámení vám řekl několik příjemných a několik nepříjemných věcí.

Je samozřejmě pravda, že úspěch jakékoli politické strany se měří jejími výsledky ve volbách, a to je tvrdé, ale poctivé kritérium, nad kterým mnozí mávají rukou, zejména pak ti, kteří jsou sami neúspěšní. A neúspěch se dá měřit ne jenom procenty, které politická strana dostala, ale také preferenčními hlasy, a nad tím už mnozí zavírají oči a říkají, že to vůbec není podstatné.

Naopak, je to to nejdůležitější, protože politik, který nedokáže oslovit voliče a nejenom členy, není a nemůže být dobrý politik. Vy máte dobré politiky, a málo si jich vážíte. Vezměte si takového Petra Víchu v Bohumíně, skvělý výsledek. Vezměte si Honzu Birkeho v Náchodě, skvělý výsledek. A mám dojem, že i starosta Nového Města na Moravě, na mé milované Vysočině, měl velmi dobrý výsledek. A takových komunálních politiků je poměrně hodně a opakuji, vy si jich málo vážíte. Nehledě na to, že alespoň ve dvou krajích včele s Jiřím Zimolou a Jiřím Běhounkem sociální demokracie dosáhla úspěch, což dokazuje, že i v krajích umí vyhrávat. To je teda jedna strana mince.

Teď budu nepříjemný. Druhá strana mince jsou dvouprocentní výsledky některých organizací. A předsedové těchto organizací mají tu odvahu kandidovat na nejrůznější funkce, místo aby rezignovali a uvolnili místo schopnějším. Jistě víte, o kom mluvím, ale protože jsem zdvořilý člověk, nikoho jsem nejmenoval.

A konečně poslední poznámka. Přátelé, nikdo nemá tak velký potenciál voličů jako právě sociální demokracie. Jsou to čtyři a půl milionu zaměstnanců, ale také dva a půl milionu starobních důchodců, mezi něž patřím. Někdy tím voláním po získání mladých a nezkušených velkoměstských liberálů jste na tyto voliče zapomněli a odehnali jste je od sebe. A nezlobte se na mě, že to řeknu s jakousi nadsázkou, někdy jsem měl dojem, že sociální demokracie je spíše spoluorganizátorem pochodu Prague Pride, než stranou práce. Nicméně nemám nic proti tomu, aby nejrůznější menšiny byly ve vašem programu zahrnuty, jenom bych vás prosil, abyste nezapomínali pro menšiny i na většinu. Na většinu, která čeká na vaše slova, na vaši nabídku, na vaše politiky a především na váš program, kterým máte hájit jejich zájmy.

A tak bych skončil tím, a teď už optimisticky, že podobně jako se říkalo, že největší tajemství atomové bomby spočívá v tom, že ji lze vyrobit, tak největší tajemství sociální demokracie spočívá v tom, že umí, když se chce, že ze sedmi procentní strany se může opět zdvihnout a že může opět vstoupit do Strakovy akademie hlavním vchodem. Když jsem to jednou říkal, nikdo mi nevěřil a za několik let se dveře Strakovy akademie otevřely.

Milí přátelé, přeji sociální demokracii úspěch a sejdeme se u volebních uren. Děkuji vám za pozornost.

Miloš Zeman
prezident republiky

Hradec Králové, 1. března 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.