Prezident Zeman: Obávám se, že někteří politici ekonomická skripta nečtou

16.05.2019 11:04

Projev prezidenta republiky při setkání se zástupci podnikatelů při oficiální návštěvě Maďarska

Prezident Zeman: Obávám se, že někteří politici ekonomická skripta nečtou
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Protože Češi a Maďaři jsou vždy kolegové, oslovím vás „drazí kolegové”.

Pro mého přítele Viktora Orbána jsem si přichystal malý dárek, fotografii z našeho prvního setkání, které proběhlo před pouhými 21 lety. Tehdy jsme byli oba mladí a krásní. Dnes jsme jen krásní.

Ale vraťme se k ekonomické spolupráci. S Maďarskem má Česká republika pozitivní obchodní bilanci, která má dlouhodobě rostoucí tendenci. Loni jsme zaznamenali rekordně nejvyšší obchodní obrat. Existují samozřejmě také drobné, ale opravdu drobné problémy, jako je například případ firmy Alukov. Ta bohužel zatím nedosáhla na maďarské investiční pobídky, na rozdíl od maďarských firem, které v Česku pobídky dosti často dostávají. Myslím, že české společnosti by měly mít v Maďarsku stejné zacházení.

Výborná je maďarská spolupráce s českými výrobci a dodavateli zbraní a vojenského materiálu. Jak jsem byl informován, kontrakt na dodávku zbraní už byl podepsán, takže toto je zrovna oblast, kde nemusím hrát roli lobbisty za české firmy.

České firmy mají dále zájem o dodávky trolejbusů, autobusů a tramvají, což jsou také tradiční české výrobky.

Kromě toho se však chystám navštívit jadernou elektrárnu Paks. Ta má podobný osud jako každá rozestavěná jaderná elektrárna, ať je to ve Finsku nebo jinde na světě. Potýká se s problémy jako zpoždění v realizaci, navyšování nákladů a podobně. A to nemluvím o zelených aktivistech. Jak víte, první dva bloky JE Paks postavila Škoda JS. Doufám, že tato spolupráce bude pokračovat. České firmy samozřejmě nemohou postavit dva nové bloky samy, Rosatom je silným soupeřem. Přivítali bychom však možnost podílet se na subdodávkách.

Rád bych ještě řekl následující, před měsícem jsem byl v Číně. Tam jsme mimo jiné mluvili o letadlech L-410 vyráběných firmou Aero Vodochody, jejíž představitelé jsou tu dnes také. Ti v Maďarsku potřebují reference, které s potěšením poskytuji. Jsem totiž lobbista pro jakoukoli českou firmu. Věřím tedy, že maďarská armáda přijme nabídku Aera Vodochody na její nové L-39NG.

Protože Česko i Maďarsko jsou středoevropské státy, které jsou si blízké, doufám, že má návštěva bude úspěšná a napomůže k uzavření realistických kontraktů, které budou výhodné pro obě strany. Mám totiž v oblibě tzv. win-win strategie. Nesmíme ale zapomenout, že jsou i strategie lose-lose. Jejich příkladem je třeba brexit nebo celní války a protekcionismus, který je v každých ekonomických skriptech pro první ročník definován jako neefektivní ekonomická politika. Obávám se však, že někteří politici ekonomická skripta nečtou.

To se však netýká česko-maďarských obchodních vztahů, které, jak doufám, budou win-win. Úspěch pak budou sklízet politici i podnikatelé.

Oběma stranám tedy přeji úspěch.

Miloš Zeman
prezident republiky

Budapešť, 14. května 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.