Prezident Zeman: S belgickým králem jsem prohrál. Za každý neúspěch může hejtman, za každý úspěch celé zastupitelstvo

08.12.2015 12:57

Projev prezidenta republiky při setkání se zastupiteli Ústeckého kraje:

Prezident Zeman: S belgickým králem jsem prohrál. Za každý neúspěch může hejtman, za každý úspěch celé zastupitelstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Milý Oldřichu, dámy a pánové,


samozřejmě, že každý má přijíždět do kraje, který navštěvuje, s nějakým dárkem. Já jsem si připravil takový maličký dárek a ono mně to nevyšlo. Podstata věci spočívá v tom, že jsem podpořil lobbistickým dopisem Ústecký kraj ve věci odloučeného pracoviště Galilea. Měl jsem pocit, že dělám dobrou věc, protože tady v Ústeckém kraji je na to všechno připraveno, ale bohužel stejný lobbistický dopis napsal paní evropské komisařce i belgický král a jak jsem se právě dnes dověděl, tak Vám s lítostí sděluji, že jsem s belgickým králem prohrál. Je mi to opravdu líto, ale snažil jsem se, dělal jsem, co bylo v mých silách, tak mi to prosím promiňte. Dárek byl sice inzerován, ale nepodařilo se ho předat.

S panem hejtmanem jsme diskutovali o mnoha věcech, ale já bych začal tou základní. Protože každý kraj v průměru navštěvuji jednou ročně, tak patrně před krajskými volbami už nebudu mít příležitost do Ústeckého kraje zajet a proto bych chtěl poděkovat, jak vedení kraje, tak ale i opozici, za dobře vykonanou práci v uplynulém funkčním období. A věřte mi, že to není pouze zdvořilostní formulace. Jsem tady již po třetí, měl jsem možnost ten kraj do značné míry projet a zbytek ještě, doufám, dokončím, aby každý, kdo má zájem, se mohl setkat s prezidentem republiky.

Takže milý Oldřichu, začnu Tebou. Chtěl bych Ti nejenom poděkovat, ale chtěl bych Ti i připomenout, že v Čechách platí takové přísloví: „Za každý neúspěch může hejtman, za každý úspěch, může celé zastupitelstvo včetně opozice.“ Takže vím, že toho musíš a musel jsi snášet daleko více, že každý problém se snášel právě na Tvoji hlavu, ale je to úděl všech, kteří se nechali, a to dobrovolně, zvolit do vedoucí funkce. A já vždycky když blahopřeji starostům, nebo nově zvoleným hejtmanům, tak jim současně kondoluji a říkám jim, čeká Vás i závist, čeká Vás i množství velmi nespravedlivých útoků, zejména ze strany médií, ale vydržte to a pracujte pro svůj kraj tak, abyste se pak za sebou mohli ohlédnout a viděli tam konkrétní vykonané dílo.

Jak už říkal pan hejtman, chtěl bych vedle rady poděkovat celému zastupitelstvu včetně opozice, protože tady neděláte to, co dělá Miroslav Kalousek v Parlamentě. To znamená hodinové žvanění o ničem, hodinové obstrukce, díky čemuž Parlament je v podstatě paralyzován, nemůže pracovat, nemůže schvalovat někdy i rozumné, někdy méně rozumné zákony a jsem velmi rád, že Ústecký kraj má svůj krajský parlament, kde se opozice bere vážně a kde opozice nedělá obstrukční nesmysly.

Když jsem tady byl před rokem, tak jsme mimo jiné diskutovali o prolomení územních nebo těžebních limitů. Víte dobře, že se podařil alespoň ten první krok, to znamená lom Bílina. Nepodařil se bohužel krok druhý, ale jednou na něj stejně dojde. Nešťastná dálnice D8, blokovaná už dvacet let ekoteroristy, má příslib ministra dopravy, že bude dokončena koncem příštího roku.

Nu a velmi bych vám chtěl blahopřát k tomu, že nezaměstnanost v Ústeckém kraji klesla z minulých jedenácti na devět procent. Je to pořád hodně, když tady pan hejtman mluvil o sociálně vyloučených lokalitách, zastávám již delší dobu kacířský názor, že když někdo odmítne nabízenou práci, tak že by měl být ne na životním ale na existenčním minimu, které činí 2 350 korun měsíčně. Za to se můžete nádherně rozšoupnout v ústeckém baru na jeden večer, ale tím to končí a pak budete muset pracovat. Takže nevidím důvod, aby při postupném snižování nezaměstnanosti tady celé generace žily rodiny, které se s prací vůbec nesetkaly.

Nu a poslední poznámka, víte, že jsem příznivec splavnění Labe, že mě těší, že alespoň jeden ze dvou původně proponovaných jezů má k tomuto splavnění přispět a že mě znepokojuje, že takzvaný systém Natura může ohrožovat i významné vodní a jiné stavby. Podobně jako děčínský jez je na tom i přeloučské zdymadlo, kde odhalili kolonii modráska. To je takový motýlek. No, a protože motýlek je důležitější než zdymadlo, tak hrozí nebezpečí, že se ta stavba přinejmenším odsune do té doby, než krajští zastupitelé včetně pana hejtmana vyjdou se síťkou na motýly v ruce na tu louku, kde ty modrásci jsou, odchytají je a přemístí na příslušný krajský pozemek. Totéž se totiž stalo ve Zlínském kraji, jenomže to nebyl modrásek, ale křeček polní a ten musel být rovněž odchycen a přemístěn na krajský pozemek. Nesmysly se někdy dějí.

Takže závěrem bych Vám chtěl popřát mnoho úspěchů ne jenom do krajských voleb a chtěl bych každému z těch, kdo se o tento krásný a bohem někdy pronásledovaný kraj zasloužili, popřát, bude-li kandidovat, aby byl ve volbách úspěšný a aby si potvrdil důvěru svých voličů nikoli na základě prázdných slibů, nikoli na základě dlouhých a často nesmyslných řečí, ale na základě toho, co v práci pro kraj vykonal.

Děkuji Vám za pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, Ústí nad Labem, 7. prosince 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.