Prezident Zeman: Velkou část zisku spolknou nadnárodní řetězce

31.08.2013 9:15

Projev prezidenta republiky při zahájení výstavy Země živitelka 2013

Prezident Zeman: Velkou část zisku spolknou nadnárodní řetězce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dobrý den dámy a pánové,

chtěl bych především blahopřát zemědělcům k letošní poměrně velmi úspěšné a vysoké úrodě a ani sebedrzejší politik nebude tvrdit, že je to jeho zásluha. Je to jednak zásluha těch zemědělců samých a taky trochu zásluha počasí. Pokud jde o zásluhu politiků, tak bych jenom opakoval slova Jana Veleby, který suše konstatoval, že poprvé po velmi dlouhé době se ministrem zemědělství stává člověk, který rozumí zemědělství. Já vím, že by to měla být samozřejmost a tragédií naší politiky možná je, že to v minulosti mnohdy samozřejmost nebyla.

A abych pouze neopakoval slova, která zde už byla řečena, dovolte mi konstatovat, že jsem pravidelným, téměř každoročním, návštěvníkem Země živitelky, a že při příjezdu jednoho naprosto nejmenovaného bývalého ministra zemědělství jsem se zeptal Mirka Tomana „Tak co, už rozezná žito od pšenice?" a Mirek Toman se ke mně naklonil a zašeptal mi do ucha „Ještě ne", takže tato doba minula a doufejme, že už se nikdy nevrátí.

Prostudoval jsem si nedávno zprávu od guvernéra České národní banky, která říká, že ceny zemědělských komodit se v průměru zlepšují, ale to je dobrá zpráva pro zemědělce a horší zpráva pro spotřebitele. A jak z toho ven? Já budu kromě toho, že naprosto souhlasím s tím, co tady bylo řečeno o změně evropské zemědělské politiky, aby nedocházelo například k tomu, že se vyplácejí dotace za dvojí posečení louky v roce, tak řeknu jeden konkrétní návrh, o němž jsem s několika z vás hovořil. Je dobré vědět, že velkou část zisku, jak prvovýrobců, tak potravinářů, spolknou nadnárodní obchodní řetězce, jejichž zisková marže se pohybuje kolem šedesáti procent. Vy, kdo jste podnikatelé, o této marži můžete jenom snít. Například šedesát procent je to u rohlíků, zatímco před deseti lety to bylo sedmnáct procent a i to bylo dost. No a podle mého názoru, jedna z možných cest jak tento rozdíl překonat a dosáhnout spravedlivějšího rozdělení zisku v onom kombinátu, to znamená prvovýrobce-potravinář-obchod, je vytvoření národního obchodního řetězce, například na bázi již existujícího COOP, bývalé Jednoty, která má poměrně hustou síť prodejen.

Takže místo obecných frází, že přeji zemědělcům vše nejlepší, což samozřejmě přeji, mi dovolte, abych zopakoval svůj konkrétní návrh, který se zcela určitě nebude líbit nadnárodním řetězcům, ale bude se líbit, a to je důležitější, jak výrobcům, tak občanům jako spotřebitelům. A po této konkrétní poznámce mi dovolte, abych vám nejenom poděkoval za pozornost, ale protože jsem k tomu byl vyzván moderátorem, dovolte mi, abych čtyřicátou Zemi živitelku prohlásil tímto za zahájenou.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Zeman

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.