Přibil (ODA): Jde nejen o živnostníky, ale také o lidi, kteří potřebují jejich služby

29.09.2017 10:52

Najít dnes dobrého řemeslníka je nadlidský úkol. Školy chrlí manažery kdečeho, a schází tu lidé, kteří umí běžná řemesla. A do toho přichází stát, který živnostníky drtí dalším papírováním a podezříváním z kde čeho.

Přibil (ODA): Jde nejen o živnostníky, ale také o lidi, kteří potřebují jejich služby
Foto: ODA
Popisek: Občanská demokratická aliance

Přitom stát by měl být rád, že živnostník uživí sebe, často i svou rodinu, ale hlavně poskytuje lidem služby, které dnes a denně potřebují - od elektriky, dřeva, fasády až po kadeřnice a pedikérky. Jen proto, aby jim nějaká stovka neskončila v kapse, podezříváme pro jistotu všechny, takže ti pracovití lidé postupně odpadnou, a jejich zákazníky naženeme na čekací listiny velkých firem - pro které je ovšem malá zakázka opravdu malá, a nemají motivaci ji poskytovat.

EET přinutilo zrušit živnosti starší generaci řemeslníků, protože se to prostě nechtěli učit ani si to pořizovat, a tak raději odešli do důchodu, do kterého by nespěchali, nebýt těchto byrokratickch nápadů. Začínajícím zase zvyšuje náklady, a ti, co už jsou rozjetí, těm prostě EET "jen" otravuje život.

Přitom pokud kdo bude chtít daňový únik udělat, udělá ho. Stíhat ale kvůli tomu holičku, že nevydá lístek na 80,- Kč za ostříhání malého kluka, nebo starého ševce, který spraví podpatek, je absurdní. Na tom snad ekonomika nestojí.

Zkrátka při honbě za kontrolou každé účtenky a každého, byť malicherného, příjmu, jsme zapomněli na ty, pro které jsou vlastně ty živnosti nejvíce důležité. Na zákazníky. Těm mizí služby před očima, nebo se z jejich poskytnutí následně tzv. načerno dělá téměř diverzní činnost. 

To, že EET vyvolává to horší v nás, naopříklad udavačství, ani nebudu mluvit. Ano, máme sice možná formální kontrolu, jakou jsme asi nikdy neměli, ale...

Stát si nepolepší, protože co by se i kdy získalo, spolknou náklady na chod systému a kontrolní činnost, tedy vzroste počet úředníků. Zato nemáme obuvníky, elektrikáře, obkladače a další řemesla, která by v našich domácnostech dělala to potřebné. Stáváme se tak asi opět zemí velkých komunálů - kde se bude zvesela uplácet, aby řemeslník přišel právě k vám dříve. Nepřipomíná vám to něco?

Takže EET vytváří nedostatek řemesel, udavačskou atmosféru, potřebu více úředníků a korupční prostředí. Není to mnoho na jeden hloupý "chorvatský" pokus v české kotlině? Abychom na tu nedůvěru a byrokracii "neumřeli". Je ovšem otázkou, zda nebude za chvíli i málo malých rodinných pohřebních služeb. Kterým to všechno kolem EET nebude stát za to, jako řadě jiných.  Budeme tak mít tisíce kontrolních hlášení, ale nebude nakonec třeba nikoho, kdo by nám zatlačil důstojně oči.   

Proto chce ODA vyšší sepětí škol a učilišť s praxí, a minimum byrokratické zátěže pro všechny včetně živnostníků. Zkrátka zdravý rozum a důvěru v malé české podnikatele. Aby jejich zákazníci byli spokojeni.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).