Přibil (ODA): Pod záminkou rovnosti nelze žádat privilegia

21.09.2017 9:10

Pokud tedy u nás rovnost před zákonem opravdu platí.

Přibil (ODA): Pod záminkou rovnosti nelze žádat privilegia
Foto: ODA
Popisek: Občanská demokratická aliance

Privilegia ne.... Alespoň tak si vykládám rozsudek soudu v případu muslimské studentky, která žádala výjimku ze školního řádu, a trvala na tom, že bude nosit svůj šátek. Ředitelka školy se proti tomu jasně postavila, a správně řekla NE. Pravidla platí pro všechny stejně. A za to, že chtěla měřit všem stejně, měla platit jako mourovatá, měla se omlouvat, a kdyby to ještě bylo možné, patrně by se žádalo postavit ji na pranýř.

České soudy se jí ale nebývale jasně zastaly. A odvolací přidal ještě důležité sdělení, totiž že rovnost neznamená, že si každý bude dělat to, co chce, jenom proto, že to chce. Rovnost znamená, že pro každého platí stejná pravidla, a samozřejmě také povinnosti. Ať je to školní řád, nebo kterákoli jiná pravidla. Rovnost neznamená právo žádat jakákoli privilegia, a nebude-li vyhověno, povykovat, že jsem diskriminován. Napadlo mne, že tento postoj je vlastně docela nový. Že by se soudy rozhodly opravdu začít měřit všem stejně? I romské komunitě například?

To by pak znamenalo, že se s nimi přestane jednat v rukavičkách, ale řekne se jasně – všichni pracují, tak pracujte. Všichni si své dluhy platí, tak je plaťte taky. Všichni svým dětem kupují, co potřebují, tak to budete kupovat taky. Bez práce nejsou koláče, a kdo nepracuje, tak prostě nic nemá. Třeba ani byt. Zkrátka měli bychom opustit praxi, že poctivé rodiny drtí čím dál vyšší povinnosti, přísnější hypotéky, zatímco ráno vlečou děti do školky kolem oken romských rodin, která jsou ještě zavřená, protože tady se spí do oběda. A ten spánek do oběda platíme my všichni. Stejně jako sociální dávky. Stejně jako všechny ty asistenty ve školách, kteří jsou jen proto, že romská rodina na výchovu svých dětí zvysoka kašle. Vlastně ne – učí je, jak žít bez práce ze štědrého sociálního systému.

Ale nemůžeme přece donekonečna trpět, že od státu budou čerpat ti líní a nezodpovědní, zatímco těm druhým se nevyplatí ani přídavky. Zkrátka – každému je třeba měřit stejně. V tom pozitivním smyslu, i v tom negativním. A pokud bych dával někomu víc, pak rodině, která poctově pracuje a odpovědně vychovává své děti – a ne naopak. Podporovat nemakačenky a trestat pracovité je absurdní. A nerovné. Soud v případu šátku řekl, že rovnost neznamená právo chtít nějaké výsady. Takže žádná komunita by neměla mít výsady. Všichni stejná práva a všichni stejné povinnosti. Padni komu padni.

Nemá s tím co dělat ani barva pleti, ani náboženství. Soudy už to pochopily. Teď je čas na to, aby to pochopili i politikové. Protože ti jsou tvůrci těch nerovných zákonů. Přišel čas na to, aby skončila pozitivní diskriminace, a vrátili jsme se k přirozené rovnosti. A v jejím rámci pomáhat jen potřebným – ne líným a nezodpovědným. nebo těm, kteří se domnívají, že kvůli jejich víře se jim ostatní budou klanět.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu