Primátor Charvát: Nesmíme se bát oslovit malé firmy

28.10.2015 8:28

Tento týden navštívil Pardubice prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý. Na radnici se sešel s primátorem Martinem Charvátem a jeho prvním náměstkem Jiřím Rozinkem. Bavili se o investicích do silnic nižších tříd, startovacích projektech pro začínající podnikatele i o zakázkách malého rozsahu, jejichž zadávání podle nich není jednoduché.

Primátor Charvát: Nesmíme se bát oslovit malé firmy
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Pardubic Martin Charvát (ANO)

„Hlavní problém při zadávání zakázek malého charakteru spatřuji v nedokonalé legislativě. Zastupitelé se pod možnou hrozbou žaloby bojí rozhodovat jinak, než je běžné. V tendrech proto nevítězí firmy sice s vyšší nabídkovou cenou, ale mnohem kvalitněji odvedenou prací, ale společnosti, které přicházejí často i s dumpingovou cenovou nabídkou, která však bývá nezřídka na úkor kvality,“ řekl po jednání prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Zároveň upozornil, že Hospodářská komora se snaží apelovat na zákonodárce, aby se problematikou zabývali a zákon, který nebude zohledňovat na prvním místě cenu, připravili a co nejdříve uvedli v platnost.   

Primátor Martin Charvát je přesvědčen, že Pardubice budou městem, které se v tendrech pokusí jít jinou, netradiční cestou. „Nesmíme se bát oslovovat malé firmy, především místní podnikatele. Naším cílem je tento záměr s radními města zrealizovat. Zda se nám podaří naše plány naplnit, si ale bohužel netroufám odhadnout,“ sdělil primátor Martin Charvát. Mnohem optimističtější je však v tématech podpory začínajících podnikatelů s tzv. start-up projekty. „Spolu s Pardubickým krajem, krajskou Regionální rozvojovou agenturou i Czech ICT Alliance dokončujeme analýzu pardubického inovačního centra, které bychom chtěli zafinancovat pomocí evropských peněz.

Hodláme zde podporovat podnikatele, respektive jejich startovací projekty, a zároveň chceme propojit tuto sféru mezi generacemi,“ vysvětlil primátor Martin Charvát, který rovněž věří, že se městu podaří zrealizovat polytechnické dílny a díky nim žáky základních škol namotivovat ke studiu technických oborů. Právě nedostatek kvalifikovaných pracovníků je v současnosti palčivým problémem mnoha nejen pardubických firem.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý zamířil po tiskové konferenci na radnici na pardubickou univerzitu, kde ho čekal další program.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Zuřivý bolševik Kartous kňučí kvůli Turkovi

11:04 Macinka (Motoristé sobě): Zuřivý bolševik Kartous kňučí kvůli Turkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Bohumila Kartouse.