Primátor Charvát podepsal dohodu o spolupráci mezi Pardubicemi a polským Bełchatówem

10.10.2015 21:43

Pardubice mají nové partnerské město. Je jím polský Bełchatów, s nímž zdejší radnice již dlouhodobě spolupracuje, avšak oficiální dohoda dosud nebyla podepsána. Slavnostní akt se uskutečnil v rámci městských slavností.

Primátor Charvát podepsal dohodu o spolupráci mezi Pardubicemi a polským Bełchatówem
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Pardubic Martin Charvát (ANO)

K oficiálnímu stvrzení spolupráce mezi starostkou Bełchatówa a primátorem Pardubic Martinem Charvátem došlo v sobotu v 17 hodin v Historickém sále pardubické radnice. „Bełchatów jsem navštívil letos na jaře, seznámil jsem se s městem a jeho vedením. Poznal jsem, že máme mnoho společného a tudíž se otevírá široké spektrum oblastí pro spolupráci. Mě osobně nejvíce zajímají zkušenosti s čerpáním evropských dotací nebo třeba financování městských kulturních aktivit,“ sdělil před podpisem primátor Martin Charvát, který přivezl do Polska návrh smlouvy o partnerské spolupráci letos v dubnu.

Vedení Bełchatówa bude v neděli také hostem Pardubic při 125. Velké pardubické s Českou pojišťovnou. Na nejznámější český dostih přijali pozvání pardubického primátora rovněž zástupci z dalších partnerských měst - belgického Waregemu, holandského Doetinchemu a polské Wrocławi, se kterou radnice spolupracuje díky členství v asociaci EURO-EQUUS.

Bełchatów leží v centrálním Polsku ve vojvodství Łódź a regionu Bełchatów, asi 160 km od hlavního města Polska - Varšavy. V Bełchatówě se nachází největší uhelná továrna v Evropě, nesoucí jméno Elektrownia Bełchatów, která je schopna ročně vyprodukovat až 27-28 TWh elektřiny, což je zhruba 20% celého odběru Polska. Nedaleko města se také rozprostírají obrovské uhelné doly. Bełchatów je moderním průmyslovým městem. A stejně jako Pardubice je i městem sportu. Sídlí zde úspěšné sportovní kluby, jako je fotbalový GKS Bełchatów a volejbalový Skra Bełchatów.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…