Primátor Hrabálek: Přípravy IDS vrcholí, město schválilo technický dozor

06.05.2021 6:34

Instalace inteligentního dopravního systému (IDS) v Hradci Králové je zase blíže zahájení.

Primátor Hrabálek: Přípravy IDS vrcholí, město schválilo technický dozor
Foto: ODS
Popisek: Alexandr Hrabálek

Rada města včera schválila na tuto investiční akci technický dozor stavebníka a koordinátora bezpečnosti práce v průběhu stavebních prací především v okolí vybraných světelně řízených křižovatek.

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

První úpravy a výměny semaforů mají být zahájeny na přelomu května a června, celý systém moderního řízení provozu v Hradci Králové by měl být v provozu během roku 2023.

„Projekt inteligentního dopravního systému se vyvíjí velice dobře, bez výraznějších komplikací. V tuto chvíli máme vyřešenou většinu křižovatek, které už mají územní rozhodnutí nebo byly oznámeny na stavebním úřadě a je u nich tedy možné zahájit stavební práce. Jedenáct dalších křižovatek nyní na vydání společného územního a stavebního rozhodnutí čeká, u několika dalších pak bude třeba ještě územní řízení zahájit. Předpokládáme ale, že tyto dokumenty jsou otázkou dnů a úpravy prvních křižovatek by měly být zahájeny v následujících týdnech,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Aby mohlo město zahájit práce, musí mít ještě vysoutěžený technický dozor a koordinátora bezpečnosti práce. Toho včera s cenou zhruba 4,4 milionu korun bez DPH schválili radní města. „Technický dozor stavebníka a koordinátor bezpečnosti práce je zákonem stanovená podmínka pro veřejného zadavatele. V následujících dnech bude úkolem technického dozoru obeslat všechny inspektoráty práce kvůli vytyčení inženýrských sítí v každé křižovatce a jejím nejbližším okolí,“ doplňuje náměstek primátora pro oblast městských investic Jiří Bláha.

Dodavatelem inteligentního dopravního systému je společnost CROSS Zlín s cenou 229,3 milionu korun bez DPH. Jeho smyslem je především zajištění plynulejší dopravy prostřednictvím řízených světelných křižovatek. Součástí systému budou nové semafory, datové sítě, senzory či moderní technologie pro řízení dopravy v reálném čase. Navíc umožní preferovat linky městské hromadné dopravy nebo bezpečný průjezd složek integrovaného záchranného systému. Upraveno bude 38 křižovatek, práce společnost zahájí v následujících týdnech, zatím na místa dováží pouze stavební materiál. Systém má být dokončen na jaře 2023 a ve stejném roce by měl zahájit svůj provoz.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.