Primátor Nwelati: Reakce na otevřený dopis ZO ČSOP Klenice ve věci výstavby bytů na Štěpánce

04.05.2017 21:31

Vedení města Mladá Boleslav zveřejňuje reakci primátora Raduana Nwelatiho na otevřený dopis ZO ČSOP Klenice ve věci odporu proti plánované výstavbě bytových domů v parku Štěpánka. Reaguje tak na dopis předsedkyně sdružení Milady Vrbové, který v této věci zaslala vedení města, zastupitelům i médiím. ZO ČSOP Klenice v něm odmítla zplnomocnění této organizace k zastupování města v kauze plánované výstavby na Štěpánce.

Primátor Nwelati: Reakce na otevřený dopis ZO ČSOP Klenice ve věci výstavby bytů na Štěpánce
Foto: ddm-mb.cz
Popisek: Mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati

Vážená paní Vrbová,

velice si vážím toho, co jako občanské sdružení ZO ČSOP Klenice činíte v záležitosti zamezení kácení stromů a případné výstavby vícepodlažních budov na jižním okraji parku Štěpánka. Jsem velice rád, že ZO ČSOP Klenice, stejně jako vedení a zastupitelé města, vyjadřuje nesouhlas s tímto investičním záměrem.
A protože věříme vašemu sdružení, a plně věříme i tomu, že své stanovisko myslíte zcela vážně, chceme dát ZO ČSOP Klenice šanci, aby nejen vyjádřila nesouhlas, ale aby také mohla činit veškeré právní kroky k zastavení této výstavby.

Proto jsme se rozhodli vaše sdružení vybavit plnou mocí, koneckonců, u schvalování tohoto zplnomocnění na posledním zasedání zastupitelstva byli přítomni i zástupci vašeho sdružení. Tuto plnou moc na vás delegujeme, abyste mohli ve všech řízeních a na všech úrovních vystupovat nejen jako sdružení, ale také jako právní zástupce města, tedy jako osoba, dotčená z titulu zástupce majitele pozemků i přístupové komunikace se všemi kompetencemi.

Toto zplnomocnění vám jako občanskému sdružení dává obrovskou sílu vystupovat proti realizaci výstavby nejen mediálně nebo organizováním petic, ale skutečně činit konkrétní právní kroky, směřující k ochraně tak vzácné přírodní lokality, jakou bezesporu park Štěpánka je. Díky tomu máte možnost mít veškeré kompetence, které má v působnosti samosprávy město, a také možnost je plně využít ve prospěch ochrany lesoparku. Věřím, že se této jedinečné šance naplnit podstatu existence vašeho sdružení chopíte s plnou vervou, a společně s námi se podaří jižní část Štěpánky ochránit.

Vzhledem k tomu, že jsme si vědomi toho, že zastupování města si vyžádá finanční náklady - ať na honorář případného odborníka nebo odborníků, kteří vám budou zpracovávat případná stanoviska a vyjádření v rámci správních řízení, nebo náklady spojené se zpracováním právních či jiných analýz, byla vašemu sdružení byla schválena částka 200 tisíc korun na tyto výdaje.
Ale tuto informaci určitě máte od členů vašeho sdružení, kteří byli přítomni projednávání jak zplnomocnění vaší organizace zastupováním města, tak schválení zmíněné finanční částky na veřejném zasedání zastupitelstva. Ostatně jste zde byla i Vy a dokonce jste vystoupila s diskusním příspěvkem.

Dále bych Vás chtěl ubezpečit, že počítáme i s variantou, kdy si situace vyžádá navýšení této částky, a jsme připraveni ji usnesením zastupitelů navýšit. Zároveň vašemu sdružení nabízíme jako zázemí kancelář na magistrátu a administrativního pracovníka, který by zajišťoval veškerou administraci, samozřejmě budete-li mít zájem.
Zajistíme také spolupráci všech dotčených pracovníků jednotlivých odborů v působnosti samosprávy, včetně našeho právního oddělení, aby vám byli k dispozici. Chceme, aby vaše sdružení mělo veškeré potřebné podmínky pro úspěch, ale věřte, že za výsledek, ať už bude jakýkoliv, bude vždy zodpovědné město, stejně tak jako nese plnou zodpovědnost za to, že se rozhodlo zplnomocnit občanské sdružení.

A proč jsme k tomuto kroku vlastně přistoupili? Proč jsme vybrali právě vaše sdružení, aby nás před státní správou zastupovalo? Odpověď je velmi jednoduchá.

Zaprvé: není nikdo, kdo by mohl občany Mladé Boleslavi a město v záležitosti ochrany přírody zastupovat lépe, než vaše sdružení, které má v popisu své činnosti jako hlavní cíl ochranu přírody.
Zadruhé: chceme si být jisti, že ten, kdo nás bude této záležitosti zastupovat, opravdu udělá pro ochranu přírody a této části parku vše, co se udělat dá. Vyjádření vašeho sdružení nenechává prostor pro pochyby, že byste snad neudělali maximum.
A konečně zatřetí: chtěli jsme pověřit někoho, kdo nemůže být ani v náznaku podezírán z toho, že by měl jiné zájmy a cíle, než opravdu ochránit vzácnou lokalitu, kterou pro obyvatele našeho města park Štěpánka představuje.

V žádném případě není důvodem to, že bychom se chtěli zbavit zodpovědnosti. Naopak, jak jsem už uvedl, váš případný neúspěch, který ale věřím nenastane, by byl naší prohrou. A tu společně nemůžeme a nechceme dopustit.

Na závěr mi, vážená paní Vrbová, dovolte, abych Vás jménem svým a jménem všech obyvatel města, jimž na parku Štěpánka záleží, a zároveň i jménem všech více než 2900 lidí, kteří se podepsali pod petici, poprosil: využijte té silné pravomoci, kterou jsme vašemu sdružení usnesením zastupitelstva dali, a pojďte s námi společně udělat vše pro zastavení kácení stromů a pro zachování jižního okraje parku Štěpánka.

Věřím, že ani mě, ani občany tohoto města nezklamete, a využijete toho, že můžete v rámci našeho společného cíle vystupovat při všech řízeních nejen jménem občanského sdružení, ale i jménem města, tedy majitele okolních pozemků i přístupové komunikace.

Byla by velká škoda, kdybyste se rozhodla této nabídky města nevyužít pro plnění cílů Vámi řízené organizace. Za sebe a za celé vedení města i za všechny zastupitele, kteří Vám i vašemu sdružení bezmezně věří, a proto Vás zplnomocnili, Vám mohu slíbit, že jak Vám, tak vašemu sdružení budeme plně k dispozici a nápomocni tak, abychom vytvořili jeden tým, který bude bojovat za záchranu stromů na jižním okraji Štěpánky.

Věřte, že z právního hlediska je zcela možné, abychom vašemu sdružení dali plnou moc zastupovat město, a jsem rád, že ve svém dopise, který jste mi adresovala, píšete, že petice je prvním krokem pro záchranu stávající podoby parku Štěpánka a že využijete veškeré další právní možnosti, které vašemu sdružení dává právní řád ČR.

Věřím proto, že využijete i námi nabízenou právní možnost, kterou Vám dává právní řád ČR, a to zastupovat i další účastníky správních řízení na základě zplnomocnění, které vašemu sdružení odsouhlasilo zastupitelstvo města Mladá Boleslav.

Ještě jednou zdůrazňuji, že poskytneme veškerou finanční, morální a odbornou součinnost, aby byla ZO ČSOP Klenice při zastupování zájmů města i občanů města úspěšná. Váš případný neúspěch by byla naše zodpovědnost, ale my vašemu sdružení plně věříme. Znovu zdůrazňuji, u koho bych měl mít větší jistotu, že udělá vše proto, aby přírodu v parku Štěpánka ochránil, než u organizace, která byla založena především za cílem ochrany přírody.

Hezký den Vám přeji

S úctou a těším se na intenzivní spolupráci při dosažení společného cíle

Primátor města MUDr. Raduan Nwelati

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.