Primátor Onderka: Hvězdárna a planetárium Brno uzavřela partnerství s Americkým muzeem

16.09.2014 10:11

Hvězdárna a planetárium Brno v pondělí 15. září 2014 podepsala memorandum o dlouhodobém, vzájemně prospěšném partnerství s Americkým muzeem přírodní historie v New Yorku, jehož součástí je i Haydenovo planetárium.

Primátor Onderka: Hvězdárna a planetárium Brno uzavřela partnerství s Americkým muzeem
Foto: Redakce
Popisek: primátor Brna Roman Onderka (ČSSD)

Organizace se domluvily na sdílení vzdělávacích aktivit s astronomickou tematikou, výměně zkušeností z produkce přírodovědných pořadů pro digitální planetária, medializace vědy, stejně jako z příprav a realizace interaktivních expozic.

„Brněnská hvězdárna teď může těžit ze zkušeností a praxe svého amerického protějšku a také ho inspirovat vlastními aktivitami. To ve výsledku ocení diváci a návštěvníci na obou stranách. Příběh vědy nikdy nekončí, a proto je stále co prezentovat, vysvětlovat a ukazovat. Věda může být i zábavou, když se správně podá – a právě v tomto umění se díky partnerovi můžeme hodně zdokonalit,“ řekl primátor města Brna Roman Onderka.

„Je pro nás velkou ctí spolupracovat s jedním z největších přírodovědných muzeí a tím nejlepším planetáriem na světě. Uzavřené partnerství je také oceněním vzdělávacích aktivit, které v Brně realizujeme. Je patrné, že jsme se instalací digitária zařadili do první ligy podobných zařízení ve světě. Digitárium je prostě strojem na zázraky ze světla a zvuku,“ řekl Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Americké muzeum přírodní historie (The American Museum of Natural History) v New Yorku je jedno z největších a nejznámějších muzeí na světě. Jeho sbírky obsahují 32 milionů exponátů rostlin, zvířat, fosilií, minerálů, meteoritů a lidských artefaktů, z nichž je vždy vystaven jen nepatrný zlomek. Založeno bylo v roce 1869. Od roku 2000 je součástí muzea i moderní Haydenovo planetárium, které každý rok navštěvuje zhruba 1 milion diváků. Autorská představení Haydenova planetária se řadí mezi nejlepší na světě.

Hvězdárna a planetárium Brno provozuje nejnavštěvovanější planetárium v České republice a jedno z nejúspěšnějších v Evropě. Zabývá se popularizací a medializací přírodních věd, především z neživé přírody, stejně jako velkých vědeckých projektů realizovaných v Jihomoravském kraji. Založena byla v roce 1954, takže se blíží její 60. narozeniny. Od roku 2013 je Hvězdárna a planetárium Brno vybavena planetáriem s unikátní audiovizuální technologií. Tak zvané digitárium diváky obklopí obrazem i zvukem, doslova se stanou součástí děje, který je pak zavádí na ta nejpodivuhodnější místa. Nejen vesmíru, ale také světa fantazie. V roce 2014 přivítalo již 90 tisíc návštěvníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Roman Onderka - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…