Primátor Šindelář: Západočeská metropole se prezentuje jako město inovací, vědy a výzkumu

17.05.2022 16:47

Začátek června bude ve znamení festivalů, Plzeň ovládnou drony a technologie budoucnosti

Primátor Šindelář: Západočeská metropole se prezentuje jako město inovací, vědy a výzkumu
Foto: ODS
Popisek: ODS

První červnový týden přinese zábavu i ponaučení v podobě tří festivalových dnů. Organizátoři letos nově spojili oblíbený festival bezpilotního létání Dronfest a přehlídku inovativních technologií v jednu velkou akci – Inovujeme Plzeň. 

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35905 lidí
Návštěvníci se mohou těšit na veletrh dronů a atraktivních technologických vychytávek, FPV závody dronů, přednášky na nejrůznější témata, představí se Armáda České republiky a nebude chybět ani doprovodný program pro děti. Akce se uskuteční od 2. do 4. června 2022 v Cukrovarské ulici, vstup je zdarma.

„Plzeň má bohatou průmyslovou tradici a těší mě fakt, že se západočeská metropole prezentuje jako město inovací, vědy a výzkumu. Aktivity, které organizujeme spolu s univerzitou i soukromým sektorem, jsou na vysoké úrovni a je pro nás důležité, abychom mohli tyto inovativní projekty představovat veřejnosti. A právě to umožní festival Inovujeme Plzeň. Navštívit jej mohou celé rodiny a každý si přijde na své,“ uvedl primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Festival se odehraje po dobu tří dnů – ve čtvrtek, pátek a sobotu. Všední dny budou podle organizátorů primárně určené pro školy a zástupce firemního sektoru.  V sobotu se pak počítá s návštěvou široké veřejnosti. „Harmonogram jsme uzpůsobili tomu, abychom mohli nabídnout program školám, které na festival ve všední dny svezeme autobusy, a lidem ze soukromého sektoru, kteří jej chtějí navštívit v rámci zaměstnání. O víkendu samozřejmě počítáme s návštěvou veřejnosti, včetně rodin s dětmi, čemuž jsme uzpůsobili průběh akce,“ řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, organizace, jež akci připravuje.

Na veletržních stáncích se návštěvníci seznámí s nejrůznějšími technologickými vychytávkami. Podle Tomáše Cholinského, ředitele úseku SIT Port Správy informačních technologií města Plzně, nebude chybět například virtuální realita, novinky z oblasti internetu věcí, elektromobily, chytrá pera, speciální výčepní zařízení a samozřejmě i řada robotů. „Vůbec poprvé veřejnosti představíme i jedinečného robota – Boston Dynamics Spot Robot, jenž má podobu psa. Ten se stal nově součástí naší robotí flotily a musím podotknout, že v České republice je jich pouze několik kusů. Nesmíme zapomenout ani na drony, ty budou k vidění jednak na veletrhu a pak také v rámci FPV závodů ultra rychlých dronů, které se odehrají v naší FPV aréně,“ přiblížil Tomáš Cholinský.

„Určitě bychom také chtěli pozvat na přednášky, ty jsou připravené pro odborníky i laiky, dotknou se kyberbezpečnosti, cestování, legislativy spojené s bezpilotním létáním, práce s Google Analytics, seznámení se startupovou komunitou, technologiemi v pivovaru a podobně. Myslíme na všechny věkové kategorie, proto je připraven i doprovodný program – představí se Armáda České republiky, pro děti jsou nachystané simulátory, létání s mini drony a otevřené bude Centrum robotiky,“ uzavřela projektová manažerka SIT Port Správy informačních technologií města Plzně Radana Polešáková.

Program je připraven na čtvrtek a pátek dopoledne, v sobotu se brány areálu v Cukrovarské otevřou od 10 do 18 hodin. Festivalové dění navíc organizátoři budou přenášet i online. Stream z akce doplněný o rozhovory s účastníky naleznou zájemci na YouTube kanálu SIT Port.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

16:21 Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh na projednání bodu, nazvaného Účet…