Primátor Staněk: Několik důvodů, proč jsme byli nuceni zvýšit daň z nemovitosti…

14.06.2015 21:46

Opozice se takříkajíc zaklíná údajným špatným hospodařením města a dalšími důvody, které nás měly vést ke zvýšení daně z nemovitosti a bez podrobného rozboru argumentů „pro“ a „proti“ kritizuje toto rozhodnutí městské rady.

Primátor Staněk: Několik důvodů, proč jsme byli nuceni zvýšit daň z nemovitosti…
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

Opozici to nevytýkám, je to v podstatě její práce, ale chtěl bych ji připomenout, že slibovala být konstruktivní opozicí.

Než se pustím do stručného komentáře k tvrzení opozice, chtěl bych říct především jedno. K tomuto kroku jsme se rozhodli přistoupit po široké debatě v koalici. Důkladně jsme zvážili finanční situaci a možnosti města, zejména s ohledem na projednávaný střednědobý rozpočtový výhled v letech 2016 – 2018 a na budoucí plánované a pro občany potřebné investice, především v městské veřejné dopravě. Pokud chceme realizovat další investiční akce, udržet všechny stávající služby vůči občanům a především zachovat jejich kvalitu, musíme najít rezervy ve vlastních příjmech. Nechceme zdražovat jízdné v MHD, nechceme zvedat poplatky za komunální odpad, ani zvyšovat poplatky za náklady na veřejné služby, proto jsme zvolili tuto úpravu, která je mírnější. Patří se dodat, že dosud jsme měli tuto daň jednu z nejnižších v republice. A teď už k názorům opozice:

Opozice tvrdí, že neděláme nic pro to, abychom šetřili na provozních výdajích města a jeho organizací.

Každý, kdo si přečte radou projednaný střednědobý rozpočtový výhled města na další období, může černé na bílém vidět, že se zavazujeme k 5% úspoře v provozních výdajích, stejně tak naše příspěvkové organizace. To je číslo, které je velmi vzdáleno údajnému „nicnedělání“ tvrzenému opozicí a z našeho pohledu je také reálné. Není to žádný planý slib.

Opozice se pozastavuje nad tím, že zvýšení daně z nemovitosti není popsáno v našem programovém prohlášení.

Odpověď je jednoduchá. Jsou zde popsány především cíle, kterých chceme dosáhnout, a každý pochopí, že k jejich naplnění je třeba také finančních prostředků. Ty se snažíme získat cestou, kterou nejenže zákon umožňuje, ale také ji přímo předpokládá. Zároveň nevyužíváme extrémních a maximálních možností, které nám dává a snažíme se i k „naplňování městské pokladny“ přistupovat rozumně, abychom neúměrně nezatížili Olomoučany.

Opozice tvrdí, že daňové příjmy města v letošním roce budou vyšší, než před rokem 2008, kdy tehdejší vláda (podotýkám, že ČSSD byla v opozici) přistoupila ke změně zákona o rozpočtovém určení daní (na základě něj se jednotlivým obcím a městům přerozdělují dle stanoveného koeficientu vybrané daně).

V tom nemohu s opozicí souhlasit, protože propad v řádu desítek milionů ročně, který Olomouci tato změna přinesla, bude naše město bohužel pociťovat vždy.

Opozice tvrdí, že argument o nedostatečném výběru DPH k tomuto dni je lichý.

Má odpověď je jednoduchá.  V tomto týdnu jsem měl v ruce tabulku, která jasně ukazuje, že k měsíci květnu byl propad ve vztahu k Olomouci více než 50 milionů korun. A to je částka, která je už opravdu znát.

Tyto argumenty bezesporu zazní také na červnovém Zastupitelstvu města Olomouce, které by mělo o návrhu na úpravu daně z nemovitých věcí s konečnou platností rozhodnout.

Antonín Staněk, primátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu