Primátor Svoboda: Baba dostala dva interaktivní panely, informující o historii funkcionalistického sídliště

03.02.2024 20:03 | Tisková zpráva

Primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda slavnostně uvedl do provozu dva informační interaktivní panely s dotykovou obrazovkou, umístěné na nových zastávkách MHD U Matěje v Praze 6. Nacházejí se v blízkosti souboru funkcionalistických vil Osada Baba, jenž obdržel prestižní ocenění European Heritage Label. Jedná se o jediné dva dotykové interaktivní panely, určené k ryze informačnímu, a ne komerčnímu účelu.

Primátor Svoboda: Baba dostala dva interaktivní panely, informující o historii funkcionalistického sídliště
Foto: Hana Brožková
Popisek: Primátor Bohuslav Svoboda

Na dvou dvojjazyčných elektronických dotykových panelech na zastávce U Matěje se mohou návštěvníci dozvědět více o historii a současnosti Osady Baba a dalších funkcionalistických obytných souborech v Evropě, které byly postaveny v letech 1927 až 1932 v rámci projektu Werkbund. Na panelech je možné listovat obsahem webu baba1932.com, kde se všechny zajímavé informace o těchto unikátních sídlištích nacházejí.

„Moderní dotykové infopanely, které zde slavnostně uvádíme do provozu, v sobě skrývají přinejmenším tři poselství. Jednak tím hlavní město dává najevo, že chce podporovat využívání nových technologií. Především tím ale podtrhuje péči o památky a kulturní dědictví, v tomto případě o lokalitu Baba a její originální funkcionalistické budovy. A v neposlední řadě je to také důkazem úspěšné spolupráce Prahy s dalšími evropskými městy, zároveň tím také držíme krok s lídry projektu lokalit Werkbundu. Za připomenutí stojí také dobrá součinnost magistrátu a městských firem, v tomto případě odboru památkové péče a společnosti Technologie hlavního města Prahy,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Prestižní ocenění European Heritage Label neboli Označení Evropské dědictví získala Osada Baba v roce 2020. Toto mezinárodní uznání uděluje Evropská komise památkám, budovám, muzeím, archivům, dokumentům nebo událostem, které jsou považovány za milníky při vytváření dnešní Evropy. Spolu s Osadou Baba obdrželo ocenění pět dalších funkcionalistických obytných souborů Werkbundu v Evropě z let 1927 až 1932, které se nacházejí ve Stuttgartu, Brně, Vratislavi, Vídni a Curychu. Součástí plnění harmonogramu aktivit souvisejících s udělením ocenění EHL bylo mimo jiné umístění označení lokality a zajištění dostupných informací pro návštěvníky této výjimečné lokality.

Na základě iniciativy odboru památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy byly vytvořeny výše zmíněné webové stránky a mobilní aplikace pro návštěvníky Baby. Ve spolupráci s Technologiemi hl. m. Prahy (THMP) se nyní podařila první realizace infosystému přímo v oceněné lokalitě. Podle Tomáše Novotného, místopředsedy představenstva THMP, se jedná o unikátní modifikaci displeje pro dotykové ovládání v rámci probíhající digitalizace městských zastávkových přístřešků.

Instalací dotykových infopanelů do nových zastávek MHD, které slouží výhradně k informovanosti veřejnosti v lokalitě, splnila Praha jednu z poměrně náročných aktivit plánovaných na rok 2023. V rámci jejich obsahu je také možné zhlédnout videoprezentaci, kterou vytvořili studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32490 lidí

„Odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy se daří nejlépe ze všech oceněných lokalit naplňovat klíčovou aktivitu harmonogramu prací, kterou je spolupráce se školami. Koncepčním a tvůrčím způsobem „studenti pro studenty“ přistupuje k zadání oslovit mladou generaci a prezentovat jí Osadu Baba také v kulturně-společenském kontextu doby jejího vzniku. Veřejnost se má možnost seznámit s výsledkem této spolupráce právě díky infopanelům, na kterých je zveřejněna videoprezentace studentů Fakulty designu a umění nesoucí jméno předního českého meziválečného grafika Ladislava Sutnara, který byl zároveň investorem jedné z ikonických vil Osady Baba,“ uvádí náměstek primátora pro oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče, výstavnictví a péče o zvířata Jiří Pospíšil.

Realizace informačních panelů zároveň symbolicky otevírá cestu k dalším krokům plánované úpravy veřejných prostranství v daném území podle vítězného návrhu studia ARCHUM architekti, které ve spolupráci v Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy vytvořilo koncepční studii revitalizace, kultivace a obnovení infrastruktury památkové zóny Baba.

Díky projektu Baba1932 zde vznikne kvalitní veřejný prostor, ale i zázemí pro návštěvníky, kteří díky infopanelům v zastávkách budou mít možnost dozvědět se veškeré informace o lokalitách Werkbundu v Evropě. Dále bude rozvíjena i spolupráce se školami, v jejímž rámci v současnosti vzniká balíček aktivit Baba1932 pro studenty základních a středních škol, který vytváří tým učitelů a studentů Pražského humanitního gymnázia.

Hlavní město tak dává svým obyvatelům najevo, že prioritní není jen kultivace pražské památkové rezervace a péče o historické centrum, ale že svou pozornost zaměřuje i na podporu a rozvoj jedinečné, architektonicky cenné lokality a památkové zóny nacházející se v širším okolí přetížené centrální oblasti města. To je správný směr, ve kterém se chystá úspěšně pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL