Primátor Svoboda rozvíjí zahraniční vztahy hlavního města

01.04.2023 8:05 | Tisková zpráva

Primátor Bohuslav Svoboda v uplynulém týdnu absolvoval dvě důležité schůzky, týkající se zahraničních vztahů hlavního města. Ve středu se setkal s prvním náměstkem kyjevského starosty a ve čtvrtek v Praze přivítal delegaci z partnerského japonského města Kjóto.

Primátor Svoboda rozvíjí zahraniční vztahy hlavního města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda (SPOLU)

Středeční schůzka s prvním náměstkem kyjevského starosty Mykolou Povoroznykem se týkala především probíhajícího konfliktu na Ukrajině a situace uprchlíků, kterých jen v Praze zůstává přes 120 tisíc.

Mykola Povoroznyk poděkoval primátorovi Bohuslavu Svobodovi za pomoc, kterou Praha poskytla uprchlíkům i jeho válkou zmítané zemi. Během zhruba hodinového rozhovoru také popsal, jak v uplynulém roce probíhaly ruské útoky na Kyjev a okolí, jaký dopad měly na obyvatele ukrajinské metropole i tamní infrastrukturu. „Pana prvního náměstka jsem ujistil, že naše podpora trvá. Nabídl jsem mu také jako dar medicínský materiál ze zásob města za více než 15 milionů korun,“ uvedl ke schůzce primátor Svoboda.

Praha se nyní soustředí především na začleňování ukrajinských uprchlíků do společnosti a poskytování asistence ve zdravotní, sociální a kulturní oblasti. K tomuto účelu slouží především Centrum následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny (CNPUU), které zůstává pod správou metropole, přesune se však na novou adresu na Arbesovo náměstí. Naopak Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), které se zaměřuje na pomoc s úkony bezprostředně po příchodu uprchlíků, přechází od 1. dubna pod Ministerstvo vnitra ČR.

Ve čtvrtek přivítal pražský primátor ve své rezidenci čtyřčlennou delegaci z japonského Kjóta, které je od roku 1996 partnerským městem české metropole. Delegaci tvořili paní Sayoko Matsumoto (ředitelka projektu Do You Kyoto), paní Yatsuka Katoaka (manažerka programu IURC), paní Nozomi Shimazu (koordinátorka mezinárodní spolupráce města Kjóto) a pan Takeshi Terunama (ředitel Odboru mezinárodní spolupráce města Kjóto).

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí

„Kjóto a Praha jsou sice od sebe tisíce kilometrů daleko, ale svým způsobem k sobě mají velmi blízko. Jsme již téměř 27 let partnerskými městy, obě města mají dlouhou a bohatou historii, navíc Kjóto bylo přes tisíc let také metropolí,“ uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda. „Spojuje nás i současnost. Ať už jde o výměnu zkušeností a předávání know-how v oblastech, jako jsou cirkulární ekonomika, energetické úspory nebo vodní hospodářství, anebo výměnné pobyty a workshopy,“ dodal primátor.

Obě primátorovy schůzky se uskutečnily v rámci rozvíjení oboustranně prospěšných vztahů se zástupci měst celého světa. V této oblasti chce primátor Bohuslav Svoboda navázat na aktivní zahraničně-politickou agendu uplynulého vedení radnice.

Hlavní město ve vztahu k Japonsku navázalo na nedávnou zahraniční cestu radního Daniela Mazura a předsedů výborů pro IT a Smart City Davida Procházky a pro zahraniční vztahy a EU fondy, Jaromíra Beránka. „Je nám ctí, že Praha má nyní natolik aktivované vztahy s kolegy z Japonských měst, že jsme mohli recipročně přivítat kolegy z Kjóta v Praze v návaznosti na uskutečněnou magistrátní delegaci v jejich městě v rámci programu IURC (International Urban and Regional Cooperation programme). Naši hosté se mimo jiné zajímali o pražský klimatický plán do roku 2030, který jim odprezentovali náměstkyně Jana Komrsková společně s panem ředitelem odboru ochrany prostředí Štěpánem Kyjovským,“ říká Daniel Mazur, radní pro Smart City, ICT, vědu a výzkum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…