Primátor Zrzavecký: Chceme podchytit talenty už od útlého věku

01.09.2017 7:29

Plzeň intenzivně spolupracuje se studenty, podporuje je řadou projektů

Primátor Zrzavecký: Chceme podchytit talenty už od útlého věku
Foto: archiv primátorky
Popisek: primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD)

Úzkou spolupráci se studenty středních a vysokých škol se podařilo navázat městu Plzni, které na začátku tohoto roku spustilo ojedinělý projekt na podporu technického vzdělávání Smart Edu Plzeň. V průběhu několika měsíců vznikly různé projekty, a to dle zadání města. Studenti tak například pracovali na projektu, který zlepší systém sdílení kol, jenž v Plzni funguje, v městem vypsané soutěži navrhovali aplikaci, která nejlépe ovládne dron a další. Spolupráce s městem pro ně může být impulsem pro vlastní podnikání. Zázemí talentovaným studentům poskytuje Plzeň ve svém technologickém centru Dronet.

„Uvědomujeme si, že pokud se Plzeň chce stát městem výzkumu, vývoje a inovací, musíme tu mít dostatek technicky vzdělaných lidí. Chceme podchytit talenty už od útlého věku, dát jim možnost rozvíjet se. Máme Centrum robotiky, ve kterém se dětem věnujeme formou volnočasových aktivit, robotika se dokonce stala součástí rozvrhu na Masarykově základní škole, organizujeme technicky orientované soutěže a řadu dalších akcí. Jednoduše propojujeme všechny stupně vzdělávacího systému a děti mají možnost ‚růst s technikou‘. Ve chvíli, kdy jsou už jako studenti středních či vysokých škol schopni vymýšlet zajímavé věci, jsme připraveni nabídnout jim atraktivní projekty spojené s městem a pomoci jim v začátcích vlastního podnikání,“ řekl primátor Martin Zrzavecký.

Právě propojení s městem Plzní má pro studenty řadu výhod. V současné době například probíhá soutěž s názvem Technické IT léto. Úkolem studentů středních a vysokých škol je zpracovat technické řešení zadaného projektu, který město potřebuje reálně vyřešit. „Konkrétně se jedná o oblasti Internet věcí, Web města a Podpora turistiky. Student, jehož návrh bude nejlépe zpracovaný a využitelný v praxi, získá kontrakt s městem na jeho realizaci. To pro něj znamená nejen finanční odměnu, ale také recenzi od partnera, jakým je právě město Plzeň. Taková zkušenost skvěle doplní životopis a pro řadu studentů se může stát odrazovým můstkem k vlastnímu podnikání,“ vysvětlil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, která projekt Smart Edu Plzeň zastřešuje.

Řešení jednotlivých projektů musí studenti odevzdat do konce prázdnin. „Na výsledek se těšíme, pracují například na sledování polohy s využitím městské sítě IoT, což ve finále povede k optimalizaci systému sdílení kol, poté na dálkově řízených informačních tabulích sloužících pro vyblokování míst v době svozu podzemních kontejnerů na komunální odpad nebo se snaží zatraktivnit městský web z pohledu uživatele, tedy občana,“ doplnila Anna Čudáková, projektová manažerka Smart Edu Plzeň.

Velkou odezvu zaznamenává město také v souvislosti s drony. V rámci DronFestu, unikátního festivalu bezpilotního létání, byla již podruhé vyhlášena soutěž DronApp o nejlepší aplikaci schopnou ovládat dron. Vítězem letošního ročníku se stal teprve 18letý student Petr Šíma, jehož aplikace dokáže kromě standardních funkcí, jako jsou ovládání kamery, přenášení obrazu a telemetrie, ukládat také záznam o trase a délce letu nebo upozornit na nepříznivé podmínky pro létání. Takový produkt může uspět i v podnikatelském sektoru.

„Plzeň dokáže poskytnout mladým nadějným lidem zázemí v našem vlastním technologickém centru Dronet, kde mají možnost testovat své aplikace na řadě bezpilotních letadel, které vlastní Správa informačních technologií města Plzně. Ta jim také nabízí radu odborníků,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Město Plzeň také iniciovalo vznik unikátního výukového programu zaměřeného na drony, který bude spuštěn na Západočeské univerzitě v Plzni od akademického roku 2017/2018, tedy již za pár týdnů. Jde o první program svého druhu v České republice, díky němuž se studenti seznámí s technologiemi používanými při návrhu, konstrukci, stavbě, provozu, řízení a využívání bezpilotních letadel, nezbytnou legislativou a letovou praxí. Výuku zajistí univerzita, zaměstnanci Správy informačních technologií města Plzně se budou podílet na přípravě studentů v oblasti stavby a provozu dronů, legislativy a letové praxi. Absolventi, kteří certifikát získají, budou schopni samostatně vést projekty v oblasti bezpilotního létání.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…