Primátor Zrzavecký podpořil Tříkrálovou sbírku, vzal na sebe kostým Baltazara

09.01.2017 5:26

Netradičním způsobem podpořil primátor města Plzně Martin Zrzavecký charitativní Tříkrálovou sbírku. Spolu s biskupem Plzeňské diecéze Tomášem Holubem a hejtmanem Plzeňského kraje Josefem Bernardem na sebe dopoledne vzali kostým tří králů a v doprovodu dětí z pěveckého sboru 34. základní školy v Plzni vyrazili koledovat do ulic Plzně.

Primátor Zrzavecký podpořil Tříkrálovou sbírku, vzal na sebe kostým Baltazara
Foto: Archiv politika
Popisek: primátor města Plzeň Martin Zrzavecký

Na své trase se projeli i speciální Tříkrálovou tramvají, v níž se mohli Plzeňané od 9 do 18 hodin svézt zdarma, zazpívat si písně spolu s malými koledníky i známými hudebníky a přispět do pokladniček v rámci sbírky. Na kytaru koledníky v tramvaji doprovázel emeritní biskup František Radkovský.

„Jsem velmi rád, že se mohu takto zapojit pro dobrou věc, atmosféra byla skvělá. Chci zajistit, aby se z toho stala tradice,“ řekl primátor Martin Zrzavecký. Koledníci oslovovali zpěvem známých písní kolemjdoucí na ulici, mnoho Plzeňanů ale za nimi přicházelo samo. Na své dnešní cestě nevynechali Kašpar, Melichar a Baltazar návštěvu plzeňské radnice, biskupství, ale také například ani objekt banky na Masarykově náměstí.

„Lidé dávají více než loni, jsou štědřejší,“ uvedla učitelka Jarmila Procházková, která vede dětský pěvecký sbor Jiřičky při 34. základní škole v Plzni. Právě ona dnes spolu s 12 dětmi doprovázela netradiční tři krále. Do zapečetěných kasiček, jejichž výtěžek půjde do dvou domovů pro matky s dětmi, Domova sv. Aloise, na osobní asistenci, na podporu lidí z ulice a také část zpět do farností, lidé přispívali nejen drobné částky, ale mnozí vhodili do kasičky například i pětisetkorunové či tisícikorunové bankovky. „Pro mě i pro děti je tato akce odpočinkovou, zpravidla zpíváme v kostelech, kde to není tak uvolněné. Budeme chodit 14 dnů, od pondělí do pátku,“ doplnila čtyřiasedmdesátiletá Jarmila Procházková, která přiznala, že díky skvělé atmosféře spojené s Tříkrálovou sbírkou vždy „omládne o 20 let“.

Skupinky koledníků mohou Plzeňané i lidé z dalších měst a obcí na západě Čech potkat až do 15. ledna. Celostátní akci pořádá Charita České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.