Primátorka Krnáčová: Airbnb zakazovat nechci, ale je potřeba nastavit pravidla

15.04.2017 10:49

Tipuju, že jste asi všichni viděli to moje video na webu Info.cz a Reflexu o tom, že regulací Airbnb se můžeme ochránit před teroristy. No, takhle jsem to neřekla, je to klasická mediální zkratka, ale znáte novináře, trošku přestřelili. Nic s tím nenadělám.

Primátorka Krnáčová: Airbnb zakazovat nechci, ale je potřeba nastavit pravidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová

Já osobně nemám s Airbnb problém, ale musíme se na to podívat ze širší perspektivy. V Praze jsem právě teď byla v několika domech, kde jsou skoro všechny byty pronajaté přes Airbnb a je to seriózní byznys. Totéž se dělo v Berlíně nebo New Yorku, což způsobilo, že v těchto městech je teď regulace taková, že v podstatě znamená zákaz té služby. Já tak daleko ale pochopitelně zacházet nechci. Vzhledem k tomu, že se ten problém zdaleka netýká jen Prahy, myslím, že by bylo na místě, aby byla vytvořena taková legislativa, která městu rozváže ruce a já proto kvituju aktivitu ministerstva pro místní rozvoj, které takové kroky už činí. Prostě jako primátorka, a ne jako soukromá osoba, musím řešit to, že se s Airbnb stal reálný business a už to není jen hezká komunitní služba.

Airbnb je pro Prahu problém hned z několika důvodů. Nikdo v tuto chvíli nedokáže kontrolovat, zda jsou odváděny takzvané lázeňské poplatky, takže město a potažmo stát velmi pravděpodobně přicházejí o peníze. Druhou rovinou jsou početné stížnosti lidí, kteří žijí vedle těch bytů. Obvykle mají problém s častým hlukem, ale i s tím, že nevědí, kdo vlastně vedle nich bydlí.  A s tím je spojena i bezpečnost, což samozřejmě nutně nemusí znamenat jen hrozbu terorismu. Potřebujeme vědět, kdo se po městě pohybuje a kde přebývá, a přestože ohlašovací povinnost platí i u Airbnb, nikdo nemůže kontrolovat, zda se dodržuje.

Sama se to snažím řešit. Posílám dopis na ministerstvo průmyslu a obchodu, abych se dozvěděla, jakým způsobem celý problém hodlají řešit. Stejně tak se můj tým snaží oslovit Airbnb, abychom sedli k jednomu stolu a zkusili najít řešení, které bude dobré pro všechny strany.

A co vy? Máte nějaké dobré nápady, jak to řešit? Budu ráda, když mi je napíšete adrianakrnacova2015@gmail.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…