Primátorka Pfeffer Ferklová: Cena tepla vzroste jen o nezbytné minimum

13.12.2022 7:37

Ceny tepla dodávané karlovarskou teplárnou v letech 2020 a 2021 zůstávaly stejné, na letošní rok cena vzrostla jen minimálně, ačkoliv ceny vstupů stoupaly enormně.

Primátorka Pfeffer Ferklová: Cena tepla vzroste jen o nezbytné minimum
Foto: Karlovy Vary
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová s primátorkou Karlových Varů Andreou Pfeffer Ferklovou

Ceny tepla dodávané karlovarskou teplárnou v letech 2020 a 2021 zůstávaly stejné, na letošní rok cena vzrostla jen minimálně, ačkoliv ceny vstupů stoupaly enormně. Město, teplárenská společnost i dodavatel tepla Sokolovská uhelná deklarovaly společný zájem na zachování přijatelných cen tepla podpisem memoranda letos v lednu (ZDE), a s tímto cílem také byly kalkulovány ceny na rok 2023. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

„Mezi lety 2020 a 2023 narostou ceny plynu o 372 %, ceny elektřiny o 233 % a ceny emisních povolenek o 217 %. Obrovský nárůst jsme zaznamenali i v letošním roce, přesto se na začátku roku stanovená cena tepla nezvyšovala, dopady zdražování nesl dodavatel tepla,“ uvedl prokurista karlovarské teplárny Roman Miarka. 

„To, že máme memorandum o dodávkách tepla, znamená pro Karlovy Vary i další připojená města a obce v regionu nesmírnou úlevu. Když vidíme, do jakých výšin rostou ceny tepla ve městech, která nemají to štěstí jako my, víme, že jsme pro naše lidi a podnikatele udělali to nejlepší,“ konstatuje primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová.

„Pro koncového odběratele se cena na příští rok zvedne o 15,2 % oproti letošku. Pro typickou domácnost to znamená zvýšení měsíční platby asi o 250 korun. V současné situaci je to nezbytné minimum, rozhodně nepřenášíme všechny zvýšené náklady na spotřebitele,“ říká Martin Dušek, náměstek primátorky, v jehož gesci je i Karlovarská teplárenská.

Letošní cena za gigajoule tepla pro domácnosti činila včetně DPH 653,40 Kč, na rok 2023 je kalkulovaná cena 752,40 Kč včetně DPH, tedy o 99 korun více. Při typické roční spotřebě domácnosti 30 GJ to znamená za rok o 2 970 Kč více, tedy měsíčně o 247,50 Kč. 

Cena tepla na primárním rozvodu, tedy pro velkoodběratele, je na příští rok stanovena na 547 Kč/GJ, letos činila 484 Kč/GJ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…