Prokeš (SPD): Participativní rozpočet "Dáme na vás" rozděluje společnost

01.12.2018 10:54

Přes participační rozpočet www.damenavas.brno.cz rozděluje město miliony nedemokratickým způsobem.

Prokeš (SPD): Participativní rozpočet "Dáme na vás" rozděluje společnost
Foto: Archiv Leoše Prokeše
Popisek: Leoš Prokeš

Projekt „Dáme na Vás“ má nedemokratické způsoby v hlasování o realizaci daných projektů.

Když tento projekt vznikal, měl to být vstřícný krok města směrem k lidem, kteří chtějí aktivně řešit rozdělení finančních prostředků. S takovým způsobem mohu jen souhlasit, navíc je to způsob, jak naučit lidi více se zapojovat do dění ve své městské části a nebát se například využít místního referenda.

Rozdíl je však ten, že v referendu má každý volič pouze jeden hlas, a to kladný nebo záporný.A to je ten kámen úrazu. V projektu „Dáme na Vás“ máte 5 kladných hlasů a pouze 2 záporné. Jednomu projektu může dát až dva kladné hlasy nebo 1 hlas záporný. V praxi to vypadá tak, že se někdo rozhodne postavit před Vašim domovem např. skatepark a vy budete hlasovat proti, jelikož máte na to jakýkoliv svůj názor. Máte ale pouze jeden hlas, a naopak vzdálený soused bude nadšen, a bude hlasovat pro svými dvěma hlasy. Je jasné, jak asi dopadne výsledek.

To, že se město rozhodlo investovat každý rok nějaké ty drobné (letos to bylo 30 milionů v době, kdy nemáme domovy pro seniory, silnice a školky) je jedna věc, ale tohle není předmětem podstaty věci. Ono 30 milionů není moc, ale taky ne málo. Tyto peníze by měly být rozděleny do projektů, které jsou smyslné a hlavně demokraticky odhlasované.

Minulé vedení města na to mělo zcela opačný názor. "Participativní rozpočtování je jedním z prvků přímé demokracie." Velký propagátor projektu Tomáš Koláčný (Piráti) má nejspíš představu o přímé demokracii v této podobě. S tím však nejde souhlasit. Budu respektovat většinu, která bude hlasovat demokratickým způsobem, ale umělé navyšovaní hlasů je zvěrstvo, které nás vrací zpět do minulého režimu.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…