Prokop (ANO): Kontroverzní nakupování bytů

03.11.2021 20:41

Milí Pražané, v jednom ze svých nedávných bytových okének jsem zmiňoval extrémní návrhy, které se ve snaze řešit zoufalou bytovou situaci začaly objevovat v Berlíně a dalších velkoměstech.

Prokop (ANO): Kontroverzní nakupování bytů
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO

Co se týká našich končin, nikdo naštěstí po hromadném vyvlastňování nevolá. 

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí
I v Česku ale snaha přijít k vlastnímu bydlení přináší poněkud podivné a znepokojivé trendy. V Praze se například skupují byty, které se ještě ani nezačaly stavět. Sílí ale také zájem o způsob nabytí nemovitosti, který je sice finančně výhodný, ale z etického hlediska přinejmenším sporný: až desítky procent oproti běžné tržní ceně ušetříte, pokud byt koupíte zatížený tak zvaným “břemenem dožití” - tedy i s nájemníkem v pokročilém věku či s vážně podlomeným zdravím.Neméně kontroverzní jsou také multigenerační hypotéky. Jejich zavedení je v současné době předmětem diskusí, a musím říct, že rozumím jak jejich zastáncům, kteří v nich vidí zvýšení šance na získání vlastního bydlení, tak i odpůrcům, kteří argumentují zejména nedobrovolným zadlužením potomků a problémům z něj vyplývajícím.Nezbývá než zopakovat to, co jsem zmiňoval už v souvislosti se situací v Berlíně: zoufalí lidé často přistupují k extrémním řešením. Udělejme tedy co nejvíc pro to, aby naše už tak velká bytová krize nenabyla ještě obludnějších rozměrů.Jaký názor máte na kupování ještě neexistujících bytů, nemovitostí i s nájemníky nebo hypotéky na půl století vyTěším se na vaše příspěvky a jako vždy, napište mi je prosím sem dolu do komentáře .Článek, na který reaguji najdete ZDE.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…