Prokop (ANO): Musíme se snažit pomoct rychle a efektivně

23.03.2022 6:34

Kvůli důsledkům humanitární krize žádáme primátora o svolání mimořádného zastupitelstva

Prokop (ANO): Musíme se snažit pomoct rychle a efektivně
Foto: archiv O. Prokop
Popisek: Ing. Ondřej Prokop

Hlavní město Praha se potýká s největším počtem uprchlíků, kteří museli náhle opustit své domovy na válkou zasažené Ukrajině. Uvědomujeme si, že rusko – ukrajinský konflikt může trvat dlouhou dobu a my se o všechny, kteří u nás dočasně hledají bezpečí, budeme muset postarat. 

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí
Proto jsme jako klub zastupitelů hnutí ANO v Praze ve spolupráci s dalšími opozičními zastupiteli požádali písemně primátora Zdeňka Hřiba o svolání mimořádného zasedání Zastupitelstva a to na tento čtvrtek, 24. března od 8.45, v den, kdy bylo původně plánováno řádné jednání.

„Musíme se snažit pomoct tak rychle a efektivně, abychom ulevili našim městským částem a aby co nejmenší zatížení pocítili Pražané samotní. Jednotlivé městské části potřebují citelné posílení svých rozpočtů a potřebují, aby se výrazně zlepšila komunikace magistrátu směrem k nim,“ uvedl předseda pražské organizace hnutí ANO Ondřej Prokop.

Největší díl humanitární pomoci dopadá na pražské městské části, které uprchlíkům nejen hledají ubytování, ale řeší i materiální pomoc či umístění ukrajinských dětí do škol a školek. To s sebou nese výrazné navýšení nákladů, se kterými jednotlivé městské části nepočítaly a navíc v době, kdy se vzpamatovávají z dvouleté pandemie covidu, která znamenala taktéž neočekávané zatížení. Je proto nutné okamžitě projednat posílení jejich rozpočtu, a to ve střednědobém výhledu například dvou až tří let, protože i kdyby válka na Ukrajině v blízké době skončila, s jejími dopady se můžeme potýkat ještě několik let.

Výrazně zkvalitnit je třeba i komunikaci mezi magistrátem a vedením městských částí tak, abychom zamezili zmatečným pokynům, které ze strany magistrátu směrem ke starostům v minulých týdnech přicházely.

„Jsme přesvědčeni, že by bylo velmi užitečné, abychom mezi uprchlíky rychle hledali zástupce důležitých profesí, jako jsou učitelé, sociální pracovníci, policisté a další. Ti by nám mohli pomoct humanitární krizi rychleji zvládnout,“ dodal Ondřej Prokop.

Důležitou otázkou je i prověření všech možností využití majetku, jímž Praha disponuje zejména v oblasti bytového fondu, školské infrastruktury (školy, školky), ale také pozemků, které by bylo možné pro výstavbu dostupného bydlení a školské infrastruktury využít. I bez humanitární krize, které budeme v následujících měsících a letech čelit, je nedostatek dostupného nájemního bydlení a školské infrastruktury v rozvojových lokalitách města dlouhodobě znám a je nutné zpracovat jasný plán, jak tuto situaci rychle a účinně vyřešit.

V neposlední řadě jsme přesvědčeni, že je nutné specifikovat a vyčíslit případné požadavky, které by mohlo hlavní město Praha uplatňovat vůči státnímu rozpočtu resp. vůči rozpočtu Evropské unie. "Praha jako hlavní město České republiky nese a ponese přirozeně největší zátěž související s dopady humanitární krize, protože velká část uprchlíků směřuje podle všech dostupných informací právě do Prahy," uvedl poslanec za hnutí ANO a pražský zastupitel Patrik Nacher.

S ohledem na časový tlak, kterému společně čelíme, na nutnost činit rychlá a efektivní rozhodnutí a projednat tuto mimořádnou situaci v co nejvíce reprezentativním složení zástupců města a městských částí. Proto navrhujeme, aby bylo mimořádné zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy svoláno s jediným bodem programu - Řešení humanitární krize na území hlavního města
Prahy v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu