Prokop (ANO): Návrh ČSSD má za cíl snížit ceny bytů, avšak naráží na mnohá úskalí...

15.07.2020 10:47

Návrh ČSSD má za cíl snížit ceny bytů. Podle odborníků by ale naopak mohl vést k jejich zdražování a navíc zvyšuje prostor ke korupci. Není to jen další líbivka před volbami?

Prokop (ANO): Návrh ČSSD má za cíl snížit ceny bytů, avšak naráží na mnohá úskalí...
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO

Možná jste zaznamenali návrh zákona, který přinesla ČSSD s cílem zajistit dostupnější bydlení širším vrstvám obyvatel. Požaduje v něm mimo jiné, aby developeři obcím odprodávali čtvrtinu vystavěných bytů za nákladové ceny.

Jakkoli je snaha zpřístupnit bydlení více lidem chvályhodná, navrhované opatření by se zcela minulo účinkem. Zaprvé pokud by developer u čtvrtiny nově postavených bytů neměl žádnou marži, protože je prodá městu za náklady, logicky pak bude chtít zbytek bytů o čtvrtinu zdražit, aby si udržel ziskovost a stabilní cashflow.

Zadruhé výstavba nových bytových jednotek je zatížena vysokým DPH, zatímco rozdíl mezi nákladovými a prodejními cenami v posledních letech klesá.

Osobně vítám, že se vládní ČSSD problémem bytové krize v Česku vážně zabývá. Samotný návrh mi ale připadá jako nedomyšlená snaha zaujmout před volbami, která navíc zavání sociálním inženýrstvím.Trošku mi připomíná maskovací, zástupné téma, jako jsem viděl u Pirátské strany, která se věnuje regulaci AirBnB. Místo toho, aby řešili skutečné jádro problému, tedy délku povolovacích procesů, které nezřídka trvají i deset let, poukazují na minoritní problémy a pomocí dalších regulací trhu navrhují vynutit drobná zlepšení. To ale občanům dostupnější bydlení nepřinese.

Ekonomové, jako například analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek, proto předpokládají, že nižší cena bytů určených obcím by se projevila zdražením zbývajících bytových jednotek. Kromě toho také říká, že pokřivením cen na trhu zavdává stát podhoubí pro růst korupce a spekulací za zavřenými dveřmi...

Když už jsem nakousl téma DPH z nově postavených bytů, za problematickou nepovažuji ani tak jeho výši, jako způsob, jakým se s daní nakládá. Mám nápad, jak to změnit. Ale o tom budu psát zas příště.

Jistě víte, že bytová politika je pro mě důležité téma. Když jsem se v roce 2014 ujímal úřadu, jeden z mých hlavních cílů bylo a vždy bude zajistit na Jižňáku a v celé Praze kvalitní i dostupné bydlení. Štve mě, co se v Praze děje a že se bytová otázka stále neřeší tak, jak by měla. Rozhodl jsem se proto odteď každou středu věnovat jeden článek právě tomu. Budu sdílet svoje postřehy, myšlenky nebo novinky a zároveň budu taky moc rád a vděčný, pokud mi k nim napíšete vlastní názor, komentář nebo podobně…

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ondřej Prokop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.