Prokop (ANO): Úsek od Spořilova do Průhonic už není D1

04.01.2023 6:37 | Komentář

Skvělá zpráva. Konečně se podařilo prosadit to, o co jsem roky bojoval. Naši občané, především ze starého Chodova, ale i z Jižního Města II, si po letech aspoň trochu oddechnou, protože od teď už nebude úsek od Spořilova po Průhonice oficiálně dálnicí. Stane se pouze silnicí I. třídy, díky čemuž klesne i povolená rychlost.

Prokop (ANO): Úsek od Spořilova do Průhonic už není D1
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop

Místní, kteří bydlí v okolí průjezdu Jižňákem, celé roky trpěli nadměrným hlukem a zplodinami z výfuků aut, která se proháněla po D1. Zhruba od centra Chodov řidiči jezdili často 130 km/h i více. Vzhledem k tomu, že hluk a emise stoupají s rychlostí nikoliv lineárně, ale exponenciálně, pro lidi z okolí se tak doprava na dálnici stala velmi nepříjemnou součástí života.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Ještě jako místostarosta Prahy 11 jsem s řadou jihoměstských rodin a občanů o tomto problému mluvil a slíbil pomoci. Inicioval jsem proto tehdy několik schůzek a odeslal mnoho dopisů jak vedení Prahy či TSK, tak na Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic. Hledali jsme způsoby, jak bychom dokázali místním ulevit a přinejmenším snížit povolenou rychlost na tomto úseku dálnice.

Systém povolených rychlostí mezi dálnicemi a obecními silnicemi je nicméně dost komplikovaný a dlouho to vypadalo, že moje úsilí nikam nepovede. Až do teď! Mám obrovskou radost, že tento proces, který jsem kdysi započal, je dnes konečně hotov.

Stát nyní totiž věnoval tuto část dálnice do vlastnictví hlavního města Prahy, čímž se úsek D1 stane klasickou silnicí I. třídy. V praxi to znamená, že nejvyšší povolená rychlost bude 110 km/h a v obci pak jen 80 km/h. Navíc to má tu výhodu, že pro přejezd do Průhonic a zpět už nepotřebujete dálniční známku.

Tak alespoň jedna pozitivní zpráva do nového roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice