Prokšanová (KSČM): Revoluční odborové hnutí tady a teď!

26.02.2024 4:31 | Komentář

Odborové hnutí má být skutečně radikální a revoluční. Je to nejsilnější nástroj pracujících, jak se bránit útlaku a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů. Jak mu můžeme pomoct plnit jeho úlohu ve chvíli, kdy jeho vedení selhává?

Prokšanová (KSČM): Revoluční odborové hnutí tady a teď!
Foto: KSČM
Popisek: KSČM - logo

Po letech očekávání a zklamání, která ČMKOS coby největší odborová centrála v zemi přináší, už jsem k její akceschopnosti celkem skeptická. Jsem přesvědčená, že odborové hnutí má být skutečně radikální a revoluční. Je to nejsilnější nástroj pracujících, jak se bránit útlaku a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů. Mnoho věcí se daří, vyjednávají se jednotlivé kolektivní smlouvy apod. Nicméně ve chvíli, kdy už je situace v zemi tak vymknutá z kloubů, že stávkují a protestují téměř všechna odvětví proti neschopnosti a asociálnosti vlády, očekávala bych, že se i odbory trochu "urvou ze řetězu".

Kroky pravicových vlád nikdy nebyly a nebudou v zájmu pracujících. Není nač čekat. Místo toho, aby lidé plýtvali energií na boj proti běžencům, homosexuálům a dalším menšinám, které jsou stejnými oběťmi vládnoucích elit, měli bychom spojit síly v boji proti tomu největšímu nepříteli - třídě asociálních kapitalistů, pro které jsou jedinou hodnotou peníze. Na našich životech jim nezáleží a nechají nás klidně padnout až na úplné dno, třeba i to válečné. Kapitalismus rozděluje společnost tím, že jí podsouvá falešná dilemata, štve lidi proti sobě na základě marginálních problémů a tím oslabuje jejich jednotu, protože ví, že sjednocená pracující třída je jeho největším nepřítelem.

Pokud v roli sjednotitele odboroví hlavouni selhávají, je to na nás zdola. Konec výmluv! Konec čekání, že ten kus práce odvede někdo za nás! Organizujte se, zakládejte odborové organizace na svých pracovištích a především klaďte RADIKÁLNÍ požadavky! Kapitalisti nás potřebují a když budeme držet pohromadě, budou muset naše požadavky akceptovat!

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Petra Prokšanová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…