První pirátské vlajky na radnicích

15.10.2014 6:32

V pátek 10. a v sobotu 11. října proběhly po celé republice volby do obecních zastupitelstev, v některých obvodech současně s doplňující volbou do senátu. Česká Pirátská strana zaznamenala v komunálních volbách na mnoha místech překvapivě dobré výsledky, mezi něž se řadí „dominantní vítězství“ v Mariánských Lázních, či získání mandátů v pražském a brněnském zastupitelstvu.

První pirátské vlajky na radnicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Celkem Piráti získali 21 zastupitelů přímo na samostatných kandidátních listinách a další desítky v různých koalicích, čímž potvrdili posilující trend, který je patrný již od loňských předčasných parlamentních voleb.

„Neočekávaným úspěchem je vítězství v Mariánských Lázních, kde se Piráti stali vítězi voleb (21%), disponují pěti zastupiteli a mají tak šanci vybudovat vzorovou pirátskou radnici,“ říká lídr místního sdružení Knotek.

Piráti výrazně uspěli také v Praze (5,3%) se čtyřmi zvolenými kandidáty a v Brně, kde byli do zastupitelstva zvoleni dva členové krajského předsednictva Pirátů na kandidátce volebního uskupení Žít Brno s podporou Pirátů. Další zastupitele strana získala v Písku, Sadské, Trutnově, Majetíně, Valči a dalších městech, městysech, obcích a městských obvodech.

„Děkujeme všem příznivcům a voličům. Vybojovali jsme další bitvu a půjdeme i do těch příštích. Skvělé výsledky jsou silnou motivací, i když sebou nesou také velkou zodpovědnost. Budeme pokračovat v Pirátské politice, která vychází z potřeb občanů nespokojených se současným stavem politiky. Věříme, že v komunální politice prosadíme nové myšlenky a moderní trendy, které přiblíží politické rozhodovaní běžným lidem“ pronesl předseda českých Pirátů Lukáš Černohorský.

Česká pirátská strana vznikla v roce 2009 jako součást celosvětového hnutí, které se vymezilo proti rozpínavosti nadnárodních korporací omezujících občanské svobody a usilujících o kontrolu Internetu. Prosazuje transparentní politiku a přímé zapojení občanů do politického rozhodování stejně jako zrušení kopírovacího monopolu a softwarových patentů. V Evropských volbách Pirátům těsně unikl mandát, v komunálních se již dostavil úspěch.

Hlavními prosazovanými body pirátského programu v komunální politice České Pirátské Strany jsou transparentní a otevřená radnice, využití svobodného softwaru, registr lobbistických kontaktů a celkově přiblížení rozhodování občanům. Piráti dodrží své předvolební sliby a budou pracovat pro lidi.

„Nepůjdeme do žádné koalice, svoje předvolební sliby plníme i po volebním úspěchu. Piráti nebudou sedět v radě Prahy, náš cíl je naopak radu kontrolovat a působit jako konstruktivní opozice.“ uvedl v návaznosti na plnění předvolebních slibů čerstvě zvolený zastupitel hlavního města Prahy Jakub Michálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: piratskenoviny.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice