Račok (SPD): Výběrové řízení na ředitele Lužické nemocnice Rumburk

19.09.2020 22:21

Šluknovský výběžek je pro mě můj domov. Má rodná hrouda, a proto mi na něm vždy záleželo. A to bez rozdílu zda jde o Dolní Poustevnu, Jiříkov, Varnsdorf, Podluží, Šluknov, Chřibskou. Je to můj kraj a lidé co v něm žijí.

Račok (SPD): Výběrové řízení na ředitele Lužické nemocnice Rumburk
Foto: redakce
Popisek: Ladislav Račok

V nedávné době, proběhlo výběrové řízení na ředitele Lužické nemocnice v Rumburku, kterého jsem se zúčastnil. Šel jsem do tohoto kroku, když jsem byl osloven.

Moje rozhodnutí vyplynulo ze dvou věcí, pro které nemocnice prohrála a upadla do dluhové propasti.

  1. Za posledních dvacet let, se vystřídalo ve vedení nemocnice mnoho ředitelů. Dříve nebo později se ukázalo, že jejich metody v oblasti řízení a systematizace jsou slabé, neúčelné, tedy nekoncepční a mnohdy chaotické.
  2. Různé bratříčkování, spojování se v zájmu něčeho do různých zájmových skupin pohltilo nejenom morální vazby, ale pomohlo k mnohdy ke krokům a postupům zcela protichůdným, na který chod nemocnice doplatil insolvencí.

Do Lužické nemocnice jsem nastoupil v roce 1978 jako řadový sanitář s belíčkem a hadrem v ruce, za svojí dlouholetou praxí, jsem prošel různými stupni pracovního zařazení ve zdravotnictví. Velkými učiteli mi byli odborníci jako prim. MUDr. Brichzin, MUDr. Lankaš, prim. MUDr. Václavíček, prim. MUDr. Doc. Vít, prim. MUDr. Navrátil, prim. MUDr. Randa.

Ale těch jmen by bylo mnoho, kterých si vážím dodnes jako MUDr. Straka, MUDr. Straková, MUDr. Sucharda a pokud jsem na někoho zapomněl, tak se omlouvám.

Proč ale o tom píši, souvisí to nějak s výběrovým řízením na pozici ředitele Lužické nemocnice Rumburk. Jsem přesvědčen, že ano.

Pro rozhodnutí vlády České republiky podporované premiérem a ministerstvem zdravotnictví o potřebě zachovat dostupnou zdravotní péči ve Šluknovském výběžku v oblasti akutní medicíny vnitřního lékařství, chirurgie, k tomuto kroku dospěl i Ústecký kraj.

Ve výběrovém řízení nešlo o mě, ale o to, aby různé zájmové uskupení, lobing nepošlapal cíle, které budou určeny pro obnovu Lužické nemocnice, pro její zachování pro generace současné i budoucí.

Nedělal jsem si iluze o tom, zda uspěju. Lobing, zájmové uskupení, které léta provází Lužickou nemocnici je akční, a nenechají věci jen tak plynout. Samolibost, zahleděnost sama do sebe různých členů vedení Lužické nemocnice po celá dlouhá léta, která se projevila právě tou nadřazeností, nekoncepčností, nesystémovostí podporované i laickými názory mnohých, kteří o řízení a vedení nemocnice nemají ani špetku zkušeností a rozumu, dostaly Lužickou nemocnici do propasti.

Přesto jsem se na základě doporučení do výběrového řízení přihlásil. Významným motivem je i vědecký výzkum v oblasti sociálních věd, který potvrzuje, že region bez dostupného zdravotnického zařízení postupně umírá odchodem mladých lidí, rodin, do regionu plně zabezpečených v oblasti zdravotní péče a ruku v ruce s tím dochází k likvidaci infrastruktury, region se stává zranitelným pro kriminalizaci celé oblasti. Výsledek už víte, neuspěl jsem. To je běžné, dalo by se říci. Ale rozhodnutí krajské rady a výběru kandidáta mne šokoval.

Nejde všechno popsat, ale to jistě zvládnete. Přesto si dovolím poděkovat paní ředitelce Krajské a majetkové a příspěvkové organizace Ing. Miluše Srbkové, MBA za projev dle tzv. Vyššího principu morálního při zaslání oznámení, tedy za obsah a vyjádření,

tedy za statečnost.

Račok

Do výběrového řízení byl radou Ústeckého kraje doporučen a navržen: pan Ing. Radek Lončák, MBA. Na první pohled vše v pořádku, Ale zřejmě je to zcela jinak, proto uvádím odkaz (ZDE), názor si každý musíte učinit sám.

Dále uvádím stránku na FC pod názvem: Politici ODS prodali občanům Litoměřic prosperující nemocnici, i zde si musí každý učinit obrázek sám (ZDE).

No a jaký je můj závěr.

  1. Přál bych si, aby nové vedení Ústeckého kraje zrušilo toto výběrové řízení a vyhlásilo nové. Vždy je lepší něco špatného zastavit včas, i když později, než to nechat plynout a na konci nám mnohdy zůstanou oči pro pláč.
  2. Přál bych si, aby se spojili města, obce, vesnice Šluknovského výběžku v jeden val, a odmítl tohoto pana Ing. Radla Lončáka, MBA na pozici ředitele Lužické nemocnice v Rumburku prostřednictvím svých obecných zastupitelstvech.

Jak jsem již uvedl, přál bych to celému našemu Šluknovskému výběžku, pro generace současné a budoucí. Přál bych si, aby zájmové skupiny a uskupení neuspělo, aby lobing, který vysává naší zem, aby zmizel, byl umlčen a neměl možnost ovlivňovat náš život, naší zem Českou republiku.

Děkuji čtenářům za přízeň a podporu

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Bc. Ladislav Račok

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky