Radní Kratochvíl k členům hnutí ANO: Výzvu k mé rezignaci stále považuji za účelovou...

09.11.2015 10:30

Radní Tomáš Kratochvíl, bývalý člen ANO, píše členům hnutí ANO o jádru problémů s primátorem Brna Petrem Vokřálem a radním Markem Janíčkem:

Radní Kratochvíl k členům hnutí ANO: Výzvu k mé rezignaci stále považuji za účelovou...
Foto: red, mg
Popisek: Tomáš Kratochvíl, zastupitel města Brna

Vážení kolegové,

předem se omlouvám za nevyžádanou korespondenci, ale již nemohu mlčet k množícím se, otevřeným i hojně medializovaným útokům pánů Vokřála a Janíčka. Dokud totiž byly směřovány pouze na moji osobu, vnímal jsem je jako součást nátlakové strategie donutit mne ke krokům, které jsou v rozporu s programem hnutí ANO či posléze k mojí  rezignaci. Ve snaze nepoškozovat dobré jméno hnutí ANO jsem se vyjadřoval k vnitřním rozporům jen minimálně a věřil k dojednání koncensu na půdě hnutí či koalice.

Nyní, když tito pánové vyvíjejí podobný tlak i na ostatní členy brněnského hnutí ANO, jsem se rozhodl seznámit Vás se skutečnostmi, které se staly jádrem onoho sporu.

Mnozí z Vás mě osobně znáte a víte, že do hnutí jsem vstupoval s vírou, že společně přispějeme k zvýšení politické kultury v našem městě a především podpoříme rozvoj Brna. V minulých týdnech jsem však silně pocítil, že právě moje dlouhodobé a veřejně známé postoje jsou  trvale nepohodlné některým vrcholným představitelů ANO v Brně. 

Velkou posilou v této nelehké době mi byla právě Vaše podpora – a to nejen v podobě mandátu předsedy městské organizace ze brezna letosniho roku a ziskal 89% hlasů na základě demokratického hlasování zástupců brněnské členské základny ANO,  ale i následné projevy podpory a důvěry  řady z vás mi zvláště v posledních dnech a týdnech dodávaly sílu vytrvat.

V Brně je veřejně známo, že primátor Vokřál nemá jednoznačnou podporu všech ostatních kolegů z Klubu zastupitelů ANO, dlouhodobě se potýká s komunikací v rámci koalice, které rozhodně neprospívá, že výroky primátora jsou v přímém rozporu s jeho činy. A co víc - v rozporu s programem hnutí ANO v Brně.

Odpolitizování městských společností a vytvoření holdingového uspořádání bylo jedním z klíčových bodů programu, kterým jsme před více jak rokem oslovovali Brňany a žádali jejich podporu. Nikdy by mě nenapadlo, že realizaci právě těchto procesů budou v orgánech města blokovat naši členové. Opak je však bohužel pravdou. Již v přípravné fázi jsem narážel na nepřípustnou specifikaci zadání a po sléze naprostou pasivitu ve formě jen zrušených a do nekonečna odkládaných schůzek z řad vrcholných představitelů brněnského ANO. 

Po té, co mnou sestavená pracovní skupina z řad odborníků a právníků doporučila vytvoření samostatného odboru MMB pro městské společnosti, byli to právě primátor a členové ANO, kteří tento návrh nepodpořili a to i přes existenci nezávislé  zprávy Csob Advisory , kterou si město zadalo a jejíž závěr je shodný se závěrem oné pracovní skupiny.

Dalším předmětem sporu mezi mnou a panem Vokřálem byl i jeho požadavek na odvolání ředitelů městských společností. Nikdy jsem se netajil svým odmítavým postojem k jakékoliv formě klientelismu a o to víc mě překvapovala představa pana Vokřála o výběru vrcholného managmentu městských firem.  Odmítám iniciovat odvolání kohokoliv jen proto, že není přítelem primátora města či jeho bývalým spolupracovníkem v komerční sféře. Co víc, vrcholoví manageři městských společností vykonávají svoje pozice na základě platných výběrových řízení a pokud je shledáno, že svoji práci vykonávají svědomitě a zodpovědně ve prospěch těchto společností, které patří Brňanům, tak skutečně k jejich odvolání důvod nevidím.

Zatím co se mi dostávalo podpory ze stran kolegů i našich koaličních partnerů, kteří kvitovali moji snahu zefektivnit chod městských firem, aniž by se vytvořily podmínky pro možnou skrytou privatizaci, vítali dosažené úspory v řádech desítek milionů korun, či s kolegou Ullipem z Pirátské strany realizovaný systém otevřené a transparentní komunikace, pánové Vokřál a Janíček pouze stupňovali svoje požadavky tu na můj odchod z Rady, tu na moji rezignaci či moje vyloučení.

Výzvu k mé rezignaci na místo člena Rady města Brna  jsem považoval a nadále považuji za zcela účelovou. Stejně jako moje vyloučení z řad hnutí ANO, které iniciovali právě pánové Vokřál a Janíček bez mandátu vás – členů hnutí ANO. Oba dva pánové věděli, že jsem ze zasedání předsednictva řádně omluven, iniciovali mé vyloučení v mojí nepřítomnosti a předložili kolegům v předsednictvu svoji verzi situace v Brně.  A to i přes to, že v blízkých týdnech čeká brněnskou organizaci sněm, na kterém mohlo být vše řádně projednáno s Vámi, členy brněnského ANO.

Mandát zastupitele města Brna vnímám jako velký závazek nejen vůči vám -  členům hnutí ANO, našim voličům, ale také všem Brňanům. Jsem přesvědčen, že hnutí ANO stojí na pevných hodnotách, s kterými se plně ztotožňuji. A na rozdíl od jiných představitelů brněnského ANO jsem se v duchu těchto hodnot vždy i choval.

Nejsem ochoten rezignovat ani na svoje přesvědčení, ani na tento závazek, a proto pevně věřím, že brněnské hnutí ANO se vrátí k plnění priorit svého volebního programu.

Tomáš Kratochvíl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…