Rakušan (STAN): Jsem pro, aby stejnopohlavní páry měly stejná práva jako páry opačných pohlaví

29.04.2021 10:30

Poslanecká sněmovna dnes na své mimořádné schůzi projednává návrh na zavedení rovného manželství.

Rakušan (STAN): Jsem pro, aby stejnopohlavní páry měly stejná práva jako páry opačných pohlaví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Návrh podepsaný poslaneckými kluby Pirátů a Starostů a zástupci klubů ANO, TOP 09, ČSSD i KSČM leží ve Sněmovně již od června 2018 a čeká stále na projednání. Za návrh i jeho projednání se opakovaně postavili Piráti, kteří téma dlouhodobě diskutují s řadou iniciativ a spolků. Takzvané manželství pro všechny má rovněž výraznou podporu u české veřejnosti.

„Když jsem před téměř třemi lety stál ve Sněmovně spolu se zástupci LGBT iniciativ, nepočítal jsem s tím, že návrh, který má podporu dvou třetin občanů, bude předmětem vleklých obstrukcí. Navíc existují zcela praktické důvody pro takový krok. Návrh ničí práva neomezuje, cílem je zajistit stejnou ochranu od státu pro všechny rodiny. Finanční přínos utvoření bezpečného prostředí, zrušení zbytečné administrativy i vyšší pracovní výkonnost a placení daní mají přínos v řádu miliard korun. Jsme víc než tisíc dní od prvního předložení návrhu zákona a stále chovám naději, že se dostaneme k hlasování v tomto volebním období a ideálně již dnes,“ uvedl jeden z dlouhodobých podporovatelů manželství pro všechny poslanec Pirátů František Kopřiva.

„Často zaznívá argument, že manželství pro všechny ohrožuje tradiční rodinu. Přiznám se, že v dnešní době vnímám mnohem závažnější ohrožení rodin. Neměli bychom zapomínat na to, co by měla rodina poskytovat - a to je bezpečí a zázemí pro děti. Nemyslím si, že by rodina, která by byla složena ze dvou maminek nebo dvou tatínků toto nesplňovala. Věřím, že se na stejnopohlavní páry dnes již naše společnost dívá bez předsudků a proto jsem pro, aby měli stejná práva, jako páry opačných pohlaví,“ dodal Vít Rakušan, spolupředkladatel návrhu manželství pro všechny.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie