Rakušan (STAN): Na konci roku 2015 bylo na účtech České televize 1,4 mld. korun

11.07.2019 21:01

Projev na 33. schůzi Poslanecké sněmovny 11. července 2019 k Výroční zprávě o činnosti České televize v roce 2016 /sněmovní tisk 113/

Rakušan (STAN): Na konci roku 2015 bylo na účtech České televize 1,4 mld. korun
Foto: archiv starosty
Popisek: Vít Rakušan

Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych rád tu debatu právě k těm faktům vrátil, po tom, co tady zaznělo mnoho pocitů a dojmů z práce České televize. Vrátil bych to k meritu věci, kde my projednáváme hospodaření České televize. A rád bych se podíval na nějaká čísla, konfrontoval bych je i s tím, co tady bylo před chvílí řečeno.

Na konci roku 2015 bylo na účtech České televize 1,4 mld. korun. Již současné vedení České televize rozhodlo, že tyto prostředky bude investovat především do obnovy infrastruktury a budoucnosti České televize jako takové. Těch 1,4 mld. bylo v letech 2012 až 2017 investováno do následujících projektů: Výstavba nové budovy televizního studia v Brně a její vybavení, což stálo 470 mil. korun, nová digitální technologie pro výrobu zpravodajství - 218 mil. korun, výměna technologií, světel ve studijních komplexech v Praze a Ostravě. Původně tyto technologie byly ze 70. let a volaly po výměně. Stálo to 110 mil. korun. Obměna infrastruktury, což se týká vody, topení, chlazení, která rovněž pocházela ze 70. let byla na hraně životnosti. To stálo 265 mil. korun.

Obměna technologie kvůli přechodu na výrobu v režimu HD stála 270 mil. korun. I přes tyto investice dosahovala výše volných finančních prostředků na konci roku 2017 celkem 2,24 mld. korun. Dlouhodobý, nehmotný majetek se v pořizovacích cenách zvýšil mezi roky 2011 až 2016 z 2,5 na 3,4 mld. A dlouhodobý hmotný majetek se zvýšil 8,7 na 9,2 mld. Je potřeba ještě dodat jednu věc, která tady v té diskusi zapadla. Česká televize nesmí podle vyhlášky 504/2002 Sb., zákona o České televizi tvořit rezervní fondy. Volné finanční prostředky nashromáždila záměrně v letech 2008 až 2011, kdy došlo k navýšení televizního poplatku na současných 135 korun a zároveň ještě nebyla omezena reklama, tedy komerční výnosy České televize dosahovaly 1,48 mld. korun ročně, a to za účelem jejich využití v následujících letech.

Dovolte mi říct ještě jednu poznámku, která tady také od předřečníků nepadla. Vždyť k využití volných finančních prostředků vyzvalo Českou televizi v roce 2016 Ministerstvo kultury. A to konstatovalo, že tyto rezervy by neměly přesahovat 10 % ročních výdajů televize. To znamená 650 až 700 mil. korun. Prosím, držme se v této debatě faktů, nezkreslujme je a držme se i znalostí zákonů a vyhlášek, které se České televize týkají. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu