Rakušan (STAN): Navrhujeme vládě, jak opět oživit ekonomiku

18.03.2020 22:18

Finanční dopady zaváděných opatření v boji proti epidemii budou obrovské, a to nejen u nás, ale v celém světě. Zástupci hnutí STAN požadují po vládě, aby se na celou situaci připravila a navrhují několik akutních opatření, které je třeba přijmout, aby se zmírnily budoucí následky současné krize.

Rakušan (STAN): Navrhujeme vládě, jak opět oživit ekonomiku
Foto: Facebook Víta Rakušana
Popisek: Vít Rakušan

Podle předsedy Víta Rakušana to bez finanční injekce ze strany státu soukromý sektor nezvládne. „Potřebujeme jednak krátkodobá opatření na pomoc živnostníkům, jednak výhled do budoucnosti - pomoci nastartovat ekonomiku k normálu, až nejhorší vlna pomine. Stát potřebuje, aby živnostníci přežili tyto nejtěžší chvíle a pak znovu mohli otevřít své prodejny, restaurace, kadeřnictví. A pak bude potřebovat opravdu masivně investovat do ekonomiky. Navrhujeme vládě tato krátkodobá řešení i postupy, jak opět oživit ekonomiku,“ vysvětluje předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Hnutí STAN proto premiérovi navrhlo, aby okamžitě zavedl tzv. daňové prázdniny pro udržitelnost podnikání v ČR:

  • odpustit zdravotní a sociální pojištění na určitou dobu pro OSVČ, odložit
  • odpustit část sociálního pojištění, které zaměstnavatelé platí za zaměstnance
  • posunout termín účetní závěrky i nutnost schválení valnou hromadou prodloužit správní lhůty obecně
  • zastavit veškeré kontrolní akce – správní kontroly, které nesouvisí se zdravotními problémy a krizovým stavem
  • dorovnat lidem s průměrným příjmem, kteří nyní v důsledku pandemie pobírají jen 60 % svého platu, oněch 40 %

„Požadujeme po vládě přijetí mimořádných opatření, která zabrání úpadku části zaměstnanců do hmotné nouze. V naší zemi je velké množství lidí, kteří se pohybují na hraně chudoby. Šedesátiprocentní příjem pro ně může být oním hřebíkem do rakve. Stát to nesmí dopustit. Proto chceme, aby lidem s podprůměrným příjmem dorovnal mzdy do stoprocentní výše,“ navrhuje předseda STAN.

Je nutné mobilizovat veřejné zdroje a nastavit proinvestiční politiku

„Tato opatření samozřejmě znamenají, že stát nutně musí zajistit potřebné investice pro následné ozdravení ekonomiky. Významně by celou situaci ulehčila alokace peněz na jedno místo, odkud bude možné rozhodovat o přímých investicích do ekonomiky, třeba formou bezúročných půjček,“ upozorňuje Vít Rakušan.

STAN navrhuje další opatření pro podporu ekonomiky:

  • alokovat finanční prostředky na jedno místo (např. Českomoravská záruční a rozvojová banka)
  • zastavit odliv dividend nadnárodních firem z ČR
  • vyjednat dohodu s těmito korporacemi (nařídit nelze), aby peníze na dividendy neodešly mimo ČR, ale reinvestovaly se na českém území vyjednat s bankovním sektorem vstřícnější podmínky pro podnikatelské úvěry
  • zavést krizový management čerpání peněz z fondů EU - zjednodušit posuzování projektů
  • přehodnotit, které jsou potřebné pro překonání dopadů pandemie přehodnotit výdaje státního rozpočtu

„Stát by měl ihned začít vyjednávat dohodu s nadnárodními korporacemi, aby peníze na dividendy neodešly mimo ČR, ale reinvestovaly se na českém území. Také však představit aktualizovanou verzi rozpočtu, kde budou přehodnoceny státní výdaje – např. zrušeny slevy na jízdné. Po vládě zkrátka požadujeme, aby problémům předcházela a vytvořila plán na dobu, kdy nouzový stav pomine. Pro zdravé fungování ekonomiky je zásadní, aby se stát nechoval nepředvídatelně, své kroky plánoval a s předstihem o nich informoval,“ dodává Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…