Ransdorf (KSČM): Evropská unie chystá další průšvih

20.03.2014 12:15

Ukrajinská krize není ještě zdaleka zažehnána, ale na obzoru je další diplomatická lahůdka z dílny Catherine Ashton. Je to Moldova.

Ransdorf (KSČM): Evropská unie chystá další průšvih
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

V Moldávii hrozila podobná krize i s násilným scénářem jako na Ukrajině, ale moldavští komunisté odešli od moci, i když vyhráli volby, chyběl jim k ústavní většině jediný mandát, měli jich 60. Zprávy z volební komise zněly, že jich je už 62 a jich možná bude 63, ale nakonec šéf volební komise oznámil, že jich je jen 60. Byl pak dobře honorován. Přišly nové volby a sjednocená pravice dostala těch mandátů 53. To sice nebyla ústavní většina, ale nevadilo.

Od 29. 7. 2009 má Moldávie pravicovou vládu, země upadla a zpustla, rozšířila se chudoba a nerovnost, prokurátoři a soudci si staví paláce, proti nimž Janukovyčovo sídlo závistí bledne, ale to nic neznamená. Ani to, že proti mnoha činitelům pravice a dokonce i proti těm, kteří jsou ve vládě a brodí se v korupci, jsou vedeny trestní kauzy. Západ je bere jako věrohodné a legitimní zástupce národa. Dokonce do té míry, že s nimi chce podepsat Asociační dohodu. A spěchá. V listopadu 2014 budou parlamentní volby a ty podle všech průzkumů komunisté vyhrají. Pokud se nestane něco podvodného.

Zajímavé na celé věci je to, že k textu chystané dohody se nemohli dostat ani poslanci. Teprve nyní, když se už nic nedá měnit, je text překládán do moldavštiny. Z toho, co proniklo na veřejnost, je zřejmé, že důsledkem v případě podepsání bude další zubožení země, občanské konflikty a snad i rozpad státu. Na ten čeká možná Rumunsko, které Moldovu prohlašuje za svou součást, a polovina Moldavanu má už rumunské pasy. Ostatně, od 15. 3. mohou Moldavané cestovat do EU bez víz (i když povinnost doložit peníze atd. je přísnější než byla).  Moldova (kdysi Besarábie) byla součástí Rumunska v letech 1918-1940. Nebyla pod touto správou moc šťastná- letos uplyne 90 let od povstání v městě Tatarbunary (proběhlo 1924) a bylo krvavě potlačeno. 

I v případě Moldovy mají na podepsání Asociační dohody největší zájem oligarchové, kteří mimo jiné kontrolují média. Budou úspěšní i v Moldově?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…