Ransdorf (KSČM): Kdokoli může dělat cokoli?

15.01.2014 12:29

Kvalifikace - věc zbytečná?

Ransdorf (KSČM): Kdokoli může dělat cokoli?
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Betty MacDonald tak nazvala jednu svou vtipnou prózu. Kdokoli může dělat cokoli. Jako kdyby psala o české politické scéně, na ni je to příměr jak vyšitý. Chemik byl ministrem financí, dentista ministrem kultury, elektrotechnik ministrem práce a sociálních věcí, lesník ministrem zahraničních věcí atd. atd. Zlatý hřeb pak vytvořily Vlasta Parkanová a Karolína Peake na ministerstvu obrany. Rozeznaly vůbec tank od koně?

Nová vláda, tažená tandemem Sobotka- Babiš, ze zajetých kolejí nevybočí. O rozkvět české kultury se nám postará Daniel Herman, bývalý kněz, bývalý mluvčí biskupské konference a bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů. Už dneska jsem zvědavostí bez sebe, jak zorganizuje oslavy Mistra Jana Husa. Příští rok totiž uplyne rovných 600 let od Husovy smrti, která se stala korunou a završením jeho neobyčejného života. Rovněž veterinář Bělobrádek, na jehož bedrech spočívá zodpovědnost za rozvoj vědy a výzkumu, bude mužem na svém místě.

Popření kompetentnosti má různé podoby. Paní senátorka Alena Gajdůšková z ČSSD se prý vyslovila, že chce vést kandidátku do Evropského parlamentu. Nechala se sice slyšet, že žádný cizí jazyk neumí, ale to přece nevadí. Vždyť tam jsou tlumočníci.

V Evropském parlamentu působím už od roku 2004 a kdybych byl cynik, tak by mě takový názor rozesmál. V Evropském parlamentu jsou opravdu stovky tlumočníků, ale nestojí vám stále za prodlouženými zády. Trialogy, schůzky stínových zpravodajů, setkání s komisaři a řada dalších klíčových akcí probíhají jen anglicky. Chcete-li ovlivnit pozici svého partnera a přesvědčit ho o svém návrhu, musíte se umět domluvit a samozřejmě vědět také, o čem se chcete domluvit. Znalost jazyků je, vážená paní senátorko, prostě nepominutelný předpoklad práce europoslance. Bez ní budete v Evropském parlamentu jen přežívat a předstírat práci. Snad existují výjimky, ale ty jsou velmi, velmi vzácné. Malá země, jako je ta naše, nemůže ignorovat to, kdo ji v bruselském labyrintu zastupuje. Protože „kdokoli může dělat cokoli“ je pouze literární nadsázka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace