Rath: Hegerova zdravotní reforma zcela rezignuje na princip solidarity

01.06.2011 12:45

Ministr zdravotnictví Leoš Heger na včerejším Žofínském fóru představil svou představu zdravotní reformy.

Rath: Hegerova zdravotní reforma zcela rezignuje na princip solidarity

Dlouhodobě avizuji, že ČSSD s celou řadou takzvaných reformních kroků nesouhlasí. Především pak proto, že současná vládní koalice celkově rezignovala na sociální přístup a zcela záměrně snižuje míru solidarity ve zdravotním systému. To je pro nás, pochopitelně, naprosto neakceptovatelné. Ačkoliv jsem při nástupu ministra Hegera očekával, že bude schopen alespoň částečně řešit chaos v českém zdravotnictví, který zde zůstal po jeho předchůdci Tomáši Julínkovi, čas ukázal, že je tomu právě naopak.

Považuji za vysoce nezodpovědné, že ministerstvo zdravotnictví se v současné době snaží především chrlit nové a nové seznamy opatření ve zdravotnictví, vyjmenuje jejich výhody, v novinách si přečte výčet nevýhod a posléze sdělí, že pro tuto chvíli nic takového zavádět nebude. Toto zaplavování veřejného prostoru naprosto logicky vede ke společenskému chaosu. Obávám se, že je strategií této vlády podobným způsobem zahltit veřejnost různými návrhy a v pozadí pak schválit nevratné kroky typu zavedení systému ekonomicky méně náročné a ekonomicky náročnější péče ve zdravotnictví.

Český pacient je v pozici toho, kdo v posledních několika letech platí za zdravotní péči stále více peněz. Nečasova vláda v tomto trendu bohužel pokračuje, konkrétně v případě zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici z 60-ti na 100 Kč za den. Platí také, že pacienti navzdory neustále se zvyšujícím nákladům a vyšší míře spoluúčasti dostávají v lepším případě stále stejnou péči. Je zároveň nezpochybnitelnou pravdou, že ani zvyšování poplatků, ani zvyšování spoluúčasti nepřinese občanům v oblasti zdravotní péče zhola nic, neboť zadlužené nemocnice budou jen stěží navyšovat počty zdravotních sester nebo zvyšovat kvalitu jídla.

Stav českého zdravotnictví po tzv. reformách pravicových vlád bude takový, že bohatým se uleví a ti skutečně těžce a chronicky nemocní budou jen těžko platit péči, kterou skutečně potřebují.

ČSSD v otázce Hegerovy zdravotní reformy odmítá především:

- Zvýšení poplatku za pobyt v nemocni ze 60-ti na 100 Kč za den. Tyto poplatky se nezapočítávají do sociálního ochranného limitu a budou mít největší dopad především na nízkopříjmové skupiny, dlouhodobě nemocné pacienty a seniory. Takové opatření je přímým útokem na sociálně nejslabší skupiny ve společnosti. Vláda se tím zároveň vědomě hlásí k omezení dostupné a bezplatné zdravotní péče, kterou garantuje Ústava ČR.

- Rozdělení zdravotní péče na ekonomicky méně náročnou a ekonomicky náročnější, tedy rozdělení společnosti na ty, kteří mají na kvalitní péči, a na ty, kteří na ni nemají. Takové rozdělení zdravotní péče pro bohaté a chudé je pro ČSSD zásadně nepřijatelné, neboť namísto lékařské diagnózy bude rozhodovat o potřebné a nutné léčbě pacienta obsah jeho peněženky. I zde spatřujeme rozpor s ústavními zákony naší země.

- Chystané posílení vlivu zdravotních pojišťoven. Zdravotní pojišťovny nemohou hrát rozhodující roli v rámci našeho zdravotnictví, protože v jejich zájmu není zdraví občanů, ale snaha o co největší zisk. Snahy o jejich posilování by tak byly velmi špatnou zprávou pro zdraví nás všech.

- Zrušení zákona o neziskových nemocnicích. V této snaze nespatřujeme nic jiného, než připravení půdy pro privatizaci státních nemocnic. Existují konkrétní příklady z minulosti, kdy při snaze o privatizaci několika státních nemocnic došlo k jejich postupné likvidaci. To pochopitelně znamenalo zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro občany v daném regionu.

- Návrh na vyřazení léků do 50 korun z úhrad. Tento nesmyslný krok povede k dalšímu finančnímu zatížení pacientů, které v kombinaci s celou řadou dalších kroků současné pravicové vládní koalice značně zatíží rodinné rozpočty občanů v nízko a středněpříjmových skupinách. Zároveň také významně zatíží systém úhrad léků ze strany zdravotních pojišťoven. Pacient bude totiž u lékaře zcela logicky žádat alternativní léky s cenou nad padesát korun tak, aby získal medikament hrazený pojišťovnou.

- Platba pacientů za amalgámové plomby. Argument ministra Hegera, že ten, kdo si čistí zuby, vyhne se kazům, by byl úsměvný, kdyby však nešlo o tak závažnou věc. Pokud ministr zdravotnictví ve své argumentaci pomíjí genetické dispozice a choroby, které stav chrupu prokazatelně zhoršují, nemá na svém místě bohužel co pohledávat.

Více:
Vzorec na léčení. To připravuje Heger. Kolik bude stát rok života?

##PROFIL 236##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.