Řehounek (ANO): Ohledně odkoupení budovy ČSOB nic není rozhodnuto, nic není nevratné

12.09.2015 12:30

Reakce náměstka Řehounka k některým údajům, které se objevily v médiích v souvislosti se záměrem jednat s ČSOB Pojišťovnou o odkoupení její budovy:

Řehounek (ANO): Ohledně odkoupení budovy ČSOB nic není rozhodnuto, nic není nevratné
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Rád bych z pozice osoby, která byla rozhodnutím Rady města Pardubic ustanovena jako koordinátor jednání mezi městem Pardubice a ČSOB Pojišťovnou, a.s., doplnil vyjádření, která zazněla v médiích po posledním zasedání Rady města Pardubic. Samozřejmě jsem také občan, i já zde žiji a není mi lhostejné, co se děje a dít bude.

V první řadě je potřeba říci, že NIC není rozhodnuto. Veškerá jednání jsou úplně na začátku a kroky, které nyní město činí, nejsou nevratné a k ničemu nezavazují. Je samozřejmé, že konečné rozhodnutí, které bude na zvolených zastupitelích, nepadne hned. Musí mu předcházet jednání o celém procesu, analýzy, které ukáží ekonomickou výhodnost či nevýhodnost této transakce pro město, a mnoho dalšího.

Celá věc není, jak je mnohdy prezentováno, pouze o penězích. Zeptáte-li se kteréhokoliv občana Pardubic, jak je spokojen s dostupností (špatné či úplně chybějící možnosti parkování, roztříštěnost kanceláří do několika budov, mnohdy neprovázanost na sebe navazujících agend) služeb, které má magistrát 21. století svým občanům poskytovat, asi málokdo odpoví – ano, jsem spokojen. Otázka nového sídla magistrátu se v našem městě řeší již několik let. Občané si zaslouží mít komplexní služby na jednom místě, ideálně v centru města (ne historickém, ale současném), s možností parkování. Ne všichni totiž vědí, že v budově je 150 míst k parkování, která by si nerozebrali úředníci, ale byla by k dispozici návštěvníkům úřadu. Výhodou je také naprostá blízkost zastávek MHD.

Druhou možností je postavit nové sídlo. Nebudu nyní řešit, na jakém pozemku (v centru asi takový nenajdeme), v jaké lokalitě a za kolik peněz. Mám ale obavy, že prezentované odhady za kolik bychom byli schopni nový magistrát postavit, neodpovídají zcela realitě.

Dalším aspektem je i to, jaký by byl osud budovy ČSOB Pojišťovny, pokud by ji koupil někdo jiný. Nechci samozřejmě předjímat, kdo by mohl být kupcem a co by tam bylo, ale město nebude mít žádné možnosti ovlivnit budoucí využití budovy v centru města. A v neposlední řadě je potřeba si uvědomit, že v případě odchodu ČSOB Pojišťovny z Pardubic bychom přišli o stovky zajímavých pracovních míst. A předpokládám, že odchodem z města by pominul jakýkoliv důvod ČSOB Pojišťovny finančně podporovat sport, kulturu a další věci, na kterých se nyní ve městě podílí. A to nezapočítávám skutečnost, že každá prosperující společnost, která má sídlo na území města, přispívá do městského rozpočtu prostřednictvím daní nezanedbatelnou částkou. Město totiž podmiňuje odkup budovy tím, že pojišťovna svoji novou administrativní budovu postaví v Pardubicích.

To všechno jsou aspekty, které je potřeba znát a vycházet z nich při dalších jednáních. Jsme na úplném začátku, kdy chceme jednat s ČSOB Pojišťovnou o této variantě. Jako jedné z dalších. Je opravdu zbytečné strašit lidi mrháním finančních prostředků, nekoncepčností, „malými domů“ a dalšími komentáři, se kterými se potkávám.

Jan Řehounek
náměstek primátora Pardubic

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…