Republika: Spravedlnost zase jednou nezvítězila

03.09.2014 15:34

Stanovisko předsednictva strany Republika ke kauze Otto Chaloupky

Republika: Spravedlnost zase jednou nezvítězila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Otto Chaloupka

Předsednictvo strany Republika věří, že přes dnešní nepravomocné odsouzení Otto Chaloupka prokáže, že je nevinen, a proto se ihned odvolal. Dle našeho názoru jde jednoznačně o politicky proces, který je dopředu nachystaný. Spravedlnost zase jednou nezvítězila.

V celé kauze jde o Chaloupkův otevřený dopis adresovaný otci jedné z útočnic, Františku Tomášovi, který na adresu napadených v Duchcově prohlásil, že se „vlastně nic nestalo“, a posléze vyzval starostku, aby vystoupila proti demonstracím pořádaným ve městě.

Otto Chaloupka se dlouhodobě angažoval v řešení problematiky sociálně vyloučených. Snažil se přispět k uklidnění situace, což považoval za svoji povinnost poslance a politika. Na kritickou situaci reagoval bezprostředně z Poslanecké sněmovny ihned poté, kdy o ní byl informován. Upozornil pana Františka Tomáše, že konstatováním, že se „nic nestalo“ v situaci, kdy jeho dcera a její přátelé brutálně napadli, zbili a zranili tři osoby, a to údery pěstí, údery nohou, mlácením hlavou napadených o zem a i údery k tomu užitými předměty, pouze eskaluje celou situaci, vyvolává celospolečenské napětí a zřejmě úmyslně se snaží vyvolat v oblasti Duchcova občanské nepokoje. Otto Chaloupka pana Františka Tomáše upozornil minimálně na nevhodnost jeho vyjádření a naznačil mu, aby takových vyjádření zanechal a dále neeskaloval napětí ve společnosti. Ostatně pokud někdo podněcoval k nenávisti vůči skupině osob, nebyl to zjevně exposlanec Chaloupka, ale byli to rodiče brutálních útočníků.

Obvodní soud pro Prahu 1 vydal v návaznosti na podanou obžalobu v dubnu letošního roku trestní příkaz, kterým Otto Chaloupkovi uložil trest za údajné podněcování nenávisti vůči etnické skupině.

Předsednictvo strany Republika

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: REPUBLIKA

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.