Richterová (Piráti): O odvolání spolupracovníka Andreje Babiše rozhodne Sněmovna

02.02.2023 21:01 | Tisková zpráva

Volební výbor Poslanecké sněmovny dnes doporučil odvolání Daniela Köppla z postu člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Odvolání kvůli střetu zájmů navrhla místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová.

Richterová (Piráti): O odvolání spolupracovníka Andreje Babiše rozhodne Sněmovna
Foto: Hana Brožková
Popisek: Olga Richterová a Ivan Bartoš

„Členem Rady, která má být ze zákona nestranná a nezávislá, nemůže být člověk, který vystupuje jako člen kampaňového týmu Andreje Babiše. To je jasné porušení zákona. Nelze připustit to, aby člověk, který hájí zájmy mediálního magnáta, dohlížel na nestrannost veřejnoprávních médií v Česku. Naše země by se tím přiblížila praxi obvyklé v režimech s autoritářskými sklony. To nedopustíme,” komentovala doporučení výboru Olga Richterová.

Piráti na možný střet zájmů upozornili poté, co Daniel Köppl vystupoval ve veřejnoprávní televizi jako člen kampaňového týmu prezidentského kandidáta Andreje Babiše. „Vysílací zákon zakazuje, aby člen Rady zastával funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupoval v jejich prospěch. Je to logické. Rada totiž mimo jiné hodnotí i volební pořady televizních stanic a jejich vyváženost. Na tento vážný problém jsme proto dopisy upozornili jak samotnou Radu, tak i Volební výbor a Legislativní odbor Poslanecké sněmovny. Upozornili jsme je také na naše zjištění, že pan Köppl obdržel i v minulosti finanční platbu od hnutí ANO z jejich volebního účtu k senátní kampani,” doplnila Olga Richterová.

O odvolání Daniela Köppla musí rozhodnout Poslanecká sněmovna. Ta může člena Rady pro rozhlasové a televizní zbavit funkce, jestliže se dopustí jednání, které narušuje důstojnost, nestrannost nebo nezávislost, anebo zpochybňuje nezávislost nebo nestrannost Rady. Do Vysílací rady byl Daniel Köppl, někdejší tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví nebo manažer vydavatelství Empresa Media, pod které spadá i Televize Barrandov, zvolen Sněmovnou na návrh hnutí ANO v červenci 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…