Richterová (Piráti): OKD neotestovalo všech osm tisíc zaměstnanců, jak slíbilo

03.07.2020 14:17

Piráti iniciují mimořádné zařazení bodu ohledně aktuálního vývoje nákazy koronaviru na jednání Sněmovny v příštím týdnu. Znepokojuje je především stále kritičtější situace v Karviné.

Richterová (Piráti): OKD neotestovalo všech osm tisíc zaměstnanců, jak slíbilo
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

„Již v minulosti jsme žádali po vládě, aby připravila kapacitu pro možné rozsáhlejší testování, dopracovala chytrou karanténu včetně legislativního rámce, a aby byly k dispozici podrobnější, byť anonymizované, údaje o vývoji nákazy. Báli jsme se nepřipravenosti na možnou druhou vlnu pandemie, což se vzhledem k současné krizi na Karvinsku ukázalo bohužel jako opodstatněné,“ uvedla místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Jednat se bude i o pirátských usnesení pro vládu, které schválila Sněmovna ohledně dopracování chytré karantény a představení strategie testování pro případ druhé vlny koronaviru.

„Na Karvinsku počet nakažených překročil tisícovku, koronavir se prokázal v dolech Darkov, ČSM-Sever, ČSM-Jih, ale i na základní škole nebo v nemocnicích v Karviné i Bohumíně. Bohužel OKD neotestovalo všech 8 tisíc zaměstnanců, jak slíbilo. Například v dole ČSA jde pouze o 60 zaměstnanců. Není jediný racionální důvod domnívat se, že po Dole Darkov a ČSM-Sever i Jih, kde se prokázalo více než 20 % nakažených, bude jiná situace na Dole ČSA. Pokud si bez otestování půjdou užít dovolenou, opět velmi riskujeme. Ale šíření nákazy jim pak rozhodně nemůžeme dávat za vinu,“ popsala Richterová s tím, že právě z toho důvodu chtějí Piráti příští týden ve Sněmovně o kritické situaci jednat.

„Na Karvinsku máme nedostatek akutních lůžek i zdravotníků. To je mimo jiné důsledek nedávného zrušení nemocnice v Orlové. Hygienici i zdravotníci jsou vyčerpaní a dlouhodobě přetížení. Někteří pacienti tak čekají na hospitalizaci několik dní. Chytrá karanténa řízená systémem Daktela nefunguje, je těžkopádná, všechno příliš trvá. Informační systémy jsou roztříštěné a nepřehledné, už se v nich prakticky nikdo nevyzná. Máme čtyři různá čísla nakažených. Přibývají mrtví i hospitalizovaní, ale nikde se o tom nepíše. Přesto na Karvinsku zároveň ubývá testovacích kapacit. Mobilní odběrová jednotka funguje v kraji jen jedna, odběrová místa zkracují provozní dobu a v Karviné dokonce přestali testovat samoplátce. Otázky vyvolává i to, že na většině oddělení v nemocnici v Karviné-Ráji byla zrušena preventivní opatření, přestože rostly počty případů. Obávám se šíření nákazy i kolapsu zdravotní péče,” okomentovala karvinská zastupitelka a lídryně Pirátů pro krajské volby v Moravskoslezském kraji Zuzana Klusová.

Anketa

Sledujete i letos seriál Chalupáři?

38%
62%
hlasovalo: 6550 lidí

Ta na riziko šíření viru v dolech na Karvinsku upozorňovala už v půlce březnu, kdy napsala otevřený dopis premiérovi a opakovaně žádala dočasné uzavření dolů. Poté apelovala na ministryni financí, pod níž státní OKD spadá, aby byli otestováni všichni zaměstnanci OKD a v případě uzavření dolů kvůli karanténě dostali náhradu ve výši 100% platu jako je tomu v sousedním Polsku.

„Vzhledem k tomu, že na poslední dopisy s dotazy a apely Zuzany Klusové nikdo nereagoval a ani já jsem na ně nedostala odpověď od šéfky hygieny, zaslala jsem 2. července 2020, písemnou interpelaci ministrovi zdravotnictví," dodala Richterová.

„Neexistoval žádný důvod předpokládat, že podobná situace jako na Dole Darkov nenastane také na dolech ČSM a ČSA. Je zvláštní, že se plošné testování tak dlouho odkládalo, následně proběhly na Dole ČSM pouze nespolehlivé rychlotesty a za pár dní se stejně musely opakovat testy PCR, které prokázaly několik set pozitivních. Podle informací nakažených horníků selhává také informování o výsledcích testů ze strany hygieny,“ uzavírá Klusová.

Interpelace Olgy Richterové:

interpelace1

interpelace2

interpelace3

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.